Vladičić: Gornja Drina ne uvodi Elektroprivredu u privatizaciju

TREBINJELIVE 12. 11. 2012. - 13:24h

Ulazak Elektroprivrede Republike Srpske u projekat izgradnje Hidroenergetskog sistema u gornjem toku Drine sa njemačkim gigantom RWE ne podrazumijeva ni u kom slučaju privatizaciju ove energetske kompanije, istaknuto je ERS.

Vladislav Vladicic gornja drina

„To nema jedno sa drugim mnogo veze, jer je u pitanju izgradnja novog objekta, a budući da postojeći objekti koje ima Elektroprivreda RS već imaju svoju strukturu kapitala, ona se neće mijenjati, dok novi objekti imati svoje zasebno poslovanje koje se ne može dovoditi u direktnu vezu sa postojećim“, objasnio je Vladislav Vladičić, izvršni direktor ERS za investicije i razvoj.

On je podsjetio da je projekat vrijedan oko 450 miliona eura, koji podrazumijeva tri hidroelektrane na Drini i jednu na njenoj pritoci Sutjesci, ukupne instalisane snage 220 mregavata i sa godišnjom proizvodnjom od oko 800 gigavata sati, znači podjelu i ulaganja i dobiti 60% za RWE i 40% za Elektroprivredu RS.

Vladičić je napomenuo da ovo nije i jedini sistem u koji se ulaže zajednički sa drugim inostranim kompanijama, poput sistema Srednja Drina, nizvodno od Višegrada do Zvornika, gdje su planirane tri hidroelektrane i veliku zainteresovanost imaju italijanske kompanije.

„Osim Italijana, mi smo nedavno potpisali memorandum i sa Hrvatskom elektroprivredom za izgradnju HE Dubrovnik 2, ali sve to nikako ne znači privatizaciju Elektroprivrede RS“, dodaje Vladićić.

On je podsjetio da su dalji planovi Elektroprivrede RS početak izgradnje hidroelektrana u gornjem toku Drine 2014. godine, te da se, nakon formiranja firme HE Dabar, odmah započelo sa izradom dokumentacije, ali i sa početnim radovima… V.D.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja