Dvojica vojnika EUFOR-a iz LOT tima stacioniranog u Tuzli brutalno su jutros pretukla Stefana Brkića i Anu Ćurić (21) na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci.

eufor prebijeni mladic i djevojka u banjaluci

Nedugo zatim policija je privela ovu dvojicu, koja nisu bila uniformisana, odvezla ih u službene prostorije, ali se oni ni tada nisu smirili, već su, u vidno alkoholisanom stanju, počeli da psuju i provociraju policajce te da se pozivaju na imunitet.

Tortura nad mladim se u centru grada na Vrbasu dogodila oko 4.25, nakon što je, prema nezvaničnim saznanjima, Brkić ispratio Ćurićevu, a razišli su se kod knjižare "Kultura", odakle je djevojka nastavila da se kreće ovim bulevarom, dok je mladić prešao ulicu.

Nekoliko trenutaka kasnije njoj su prišli vojnici, koji su išli pješice, te je nešto pitali, ali na jeziku koja ona nije razumjela, a potom su, ničim izazvani, počeli da je napadaju.

"Ćurićevu je prvo jedan od vojnika uhvatio za nos i počeo da je maltretira. Nedugo zatim ju je drugi oborio na trotoar i to tako što joj je 'uletio klizeći start'. Ni tada se, međutim, nisu zaustavili, već su počeli nemilice da je tuku, kako rukama, tako i nogama", navode policijski izvori.

Shvativši šta se događa sa Ćurićevom, njen poznanik Brkić je pritrčao da joj pomogne, ali je tada i on napadnut.

"Jedan od vojnika počeo je i njega da tuče. Ubrzo tom ulicom nailazi policijski automobil, na kojeg su napadači bacili Brkića. Na vozilu je razbijen retrovizor, a ulubljena je i karoserija", rekao je "Nezavisnim" izvor blizak policiji.

Nakon što su smirili incident, policajci su pripadnike EUFOR-a priveli u zgradu policije, a tada vojnici nisu pružali otpor. Međutim, u Policijskoj stanici Banjaluka počinje "drugo poluvrijeme" njihovog vandalizma, "začinjeno" psovkama i provokacijama, a pritom se moglo zaključiti da su bili pijani.

"Pokazali su identifikacione kartice EUFOR-a i tražili da budu pušteni, pozivajući se na imunitet. Nakon kraćeg zadržavanja i insistiranja, pušteni su na slobodu", kažu u policiji.

 Ćurićevu je prvo jedan od vojnika uhvatio za nos i počeo da je maltretira. Nedugo zatim ju je drugi oborio na trotoar i to tako što joj je "uletio klizeći start", priča izvor Nezavisnih
Iako su se pojavile spekulacije da je riječ o državljanima Turske, u EUFOR-u kažu da je riječ o austrijskim vojnicima te da se sprovodi istraga.

"Navodni incident je sada predmet istrage i zbog toga bi bilo neprikladno davati dalje komentare sve dok istraga ne bude završena", rekao je "Nezavisnim" Dejvid Kolins, stariji poručnik Kraljevske mornarice i portparol EUFOR-a.

Međutim, u skladu sa Sporazum o statusu snaga, postignutim između BiH i EUFOR-a, vojnici su oslobođeni od sudskog gonjenja od strane vlasti BiH.

"Ipak, vojnici moraju poštivati lokalne zakone dok god im to njihovi operativni zadaci dozvoljavaju. Štaviše, vojnici EUFOR-a odgovaraju disciplinskim i krivičnim zakonima svojih matičnih država", kaže Kolins.

Najvažnije od svega sada je to što, prema prvim informacijama, ni mladić ni djevojka nisu ozbiljnije povrijeđeni. U Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka potvrđeno nam je da je, poslije incidenta, Ćurićeva primljena u Hitnu hirušku prijemnu ambulantu.

"Nakon detaljnog kliničkog pregleda ustanovljeno je da pacijentkinja ima kontuziju lijevog kuka. Primila je analgetike, nakon čega je poslata na kućno liječenje", kaže Tamara Radlović iz Službe za odnose s javnošću UKC Banjaluka.

U CJB Banjaluka nisu željeli da daju opširne informacije o ovom događaju.

Željko Stojnić, komandir Policijske stanice Centar Banjaluka, kaže da su policajci na ovaj incident naišli prilikom redovne službe dok su obilazili teren. Potvrdio je da su i mladić i djevojka zadobili više udaraca, ali i da su vojnici odavali utiske alkoholisanosti.

"O svemu je obaviještena baza EUFOR-a u Tuzli, s kojim smo imali kontakt telefonom", rekao je Stojnić.

"Nezavisnim" je potvrđeno i da su Brkić i Ćurićeva, s kojim danas nismo uspjeli da stupimo u kontakt, o ovom incidentu dali izjave policiji. NEZAVISNE