Tradicionalnom Svečanom akademijom pod nazivom „Kod kneza na balu...“, održanom večeras u trebinjskom Domu kulture, večeras su zvanično otvorene Dučićeve večeri poezije 2012. jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija srpskog jezika, posvećena pjesniku Jovanu Dučiću.

svecana akademija u cast pesnika jovana ducica

U tradicionalnoj besjedi o Dučiću Želidrag Nikčević  je rekao da Jovan Dučić predstavlja dragocjeno nasljeđe Srpskog naroda.

"Tako su generacije naših đaka sricale Dučićeve besprijekorne rime, o njegovoj ovozemaljskoj sudbini radije se ćutalo. Neće biti baš tako - da je Dučić majstor kad rimuje, a da mu se veličina osporava kada vjeruje u Boga i srpstvo", istakao je Nikčević.

On je podsjetio da je Dučić još od od rane mladosti "zamjerao politici Srbije ravnodušnost prema BiH", smatrajući da je "Srbija dužna da svoju sreću proširi i na ostala područja srpskog naroda", te da je ta misao bila do kraja života Dučićeva bolna opsesija i egzistencijali temelj cijelog njegovog djela.

"Ono što su odavde pisali Dučić, Kočić i Andrić, sa sjevera Crnjanski, a sa juga nešto ranije Njegoš i Ljubiša – baš ta dimenzija njihove misli i egzistencijalno utemeljenje njihovih tekstova – kao da je danas uskraćeno njihovim potomcima, i u Srbiji i izvan Srbije", zaključio je Nikčević.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su: Boris Pingović, glumac, Narodno pozorište Beograd; Biljana Đurović, glumica, Narodno pozorište Beograd; Oliver Njego, prvak Beogradske opere; Suzana Šuvaković, primadona Beogradske opere, Nevena Živković, klavirska pratnja, Narodno pozorište Beograd; Etno duet: Braća Teofilovići, Beograd; Etno pjevač: Snežana Spasić, Niš; Ženski hor „Barili“, Požarevac (Dirigent Katalin Tasić); Harmonika-gusle: Bojana i Nikola Peković, Kraljevo (pobjednici serijala „Ja imam talenat“)

Svečanoj akademiji prethodile su izložbe Vladimira Veličkovića i Marije Rusove u Muzeju Hercegovine.