Izložbom slika Kose Boškan u Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju sinoć je počela trodnevna tradicionalna kulturna manifestacija "Dučićeve večeri poezije", koja se priređuje u čast jednog od najvećih srpskih pjesnika Jovana Dučića.

duciceve veceri poezije trebinje 2012

U okviru večeri poezije i muzike, svoje stihove u čast Dučiću, govorili su pjesnici Đorđo Sladoje, Dobrica Erić, Gojko Đogo, Jovanka Stojčinović Nikolić, Dragan Jovanović Danilov, Slobodan Vučinić, Olgica Cice i Ružica Komar.

U kulturno-umjetničkom dijelu večeri nastupili su Kamerni hor Hercegovačke Gračanice, Braća Teofilovići, Oliver NJego i Božidar Vučur.

Dučićeve večeri poezije otvorio je gradonačelnik Slavko Vučurević.

Centralni događaj manifestacije je svečana akademija "Putujući on je sejao i pevao", koja će početi sutra u 20.00 časova u Domu kulture.

Svečanoj akademiji prethodiće predstavljanje edicija "Deset vekova srpske književnosti" koja počinje u 11.00 časova u Narodnoj biblioteci, dok će u 19.00 časova u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba slika srpskog umjetnika iz Pariza Vlade Veličkovića.

U nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, nakon svete liturgije i pomena Dučiću biće održan okrugli sto o temi "Srpska poezija danas" i predstavljen časopis "Poetika".

Na pjesničkoj večeri "Na Dučićevom putu" nastupiće pjesnici koji su nagrađeni u proteklih godinu dana, dok će u kulturno-umjetničkom programu učestvovati i hor "Barili" iz Požarevca, pobjednici posljednjeg serijala "Ja imam talenat" Bojana i Nikola Peković. SRNA/TrebinjeLive