Komercijalna banka Banjaluka donirala je danas Odjeljenju pedijatrije Opšte bolnice Trebinje inkubator čija je vrijednost oko 30.000 KM. Generalni direktor banke Srđan Šuput izjavio je da je aparat doniran u okviru akcije "Bitka za bebe", koju provodi kompanija "M:tel", te da je njihova matična banka u Srbiji, preko Fondacije B92, podržala ovu akciju.

novi inkubator

"Inkubator možda za nas nije toliko velika finansijska donacija, ali se nadam da će imati veliku vrijednost za novorođenčad trebinjske zdravstvene ustanove", rekao je Šuput i istakao da će ova banka i ubuduće nastojati da podržava ovakva i druga humana djela.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju sa neonatologijom Opšte bolnice Trebinje LJiljana Buha zahvalila je Komercijalnoj banci što je prepoznala potrebe ove zdravstvene ustanove i napomenula da je inkubator od posebne važnosti, jer je svaki transport do veće bolnice duži od dva časa.

Buha je istakla da je pedijatrija prilično dobro opremljena za terapijske intervencije kod beba, ali da su inkubatori uvijek dobrodošli.

Napominjući da se u ovom porodilištu godišnje rodi oko 450 beba, Buha je rekla da se prijevremeno rodi od 13 do 15 odsto beba, te da oko šest odsto novorođenčadi zbog različitih razloga treba da budu u inkubatoru.

Buha je istakla da se u trebinjskom porodilištu svake godine rodi četvrdesetak beba manje u odnosu na prethodnu godinu, a jedan do dva odsto bolesnih beba više. SRNA