Vojska Republike Srpske je bila garant ne samo opstanka srpskog naroda, nego i odbrane Srpske koja je nastala kao legalni izraz volje Srba u BiH, rekao je u Nevesinju izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

mitrovdan - dan opstine nevesinje

Na Svečanoj akademiji u Nevesinju povodom Dana opštine, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i 20 godina od Mitrovdanske bitke, Karan je sinoć istakao da se sa pijetetom i zahvalnošću treba sjećati svih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

U prigodnoj besjedi predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz je za Hercegovce rekao da su uvijek bili uzor srpskom rodu.

"Na hercegovačkom kamenu je uvijek bilo teško živjeti, ali i najljepše i najuzvišenije postojati, što najbolje pokazuju tri nevesinjske puške", istakao je Ćurguz.

U ime organizatora, prisutne je pozdravio novoizabrani načelnik opštine Momčilo Šiljegović, koji je naglasio da Nevesinje zaslužuje da se o mitrovdanskim bitkama kao primjeru viteštva nadahnjuju mlađe generacije.

Evocirajući uspomene na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine, ratni komandant pukovnik Ranko Prodanović je poželio da Sveti Dimitrije srpskom narodu danas da znanja i mudrosti da čuva i razvija Republiku Srpsku, kao što mu je dao snagu i hrabrost u presudnim bitkama za odbranu.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su glumica beogradskog narodnog pozorišta Ivana Žigon, Etno grupa „Sveti Dimitrije“, muška pjevačka grupa KUD-a „Nevesinje“, učenici Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“ i narodni guslar Momčilo Vuković.

Svečanoj akademiji prethodile su promocije romana Velibora Šipovca „Na granici“ i knjige LJiljane Bulatović „Raport komadantu“.

Drugi dan Mitrovdanskih svečanosti počeće Svetom liturgijom u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, nakon čega će biti služen pomen za sve poginule borce kod Spomen-kosturnice na Gvozdu.

Svečanosti će biti nastavljene osveštenjem Galerije u Domu kulture, a zatim promocijom knjige „Antifašistička Nevesinjska puška“ Sava Skoka.

Svečanosti će biti završene dodjelom povelja i priznanja opštine Nevesinje zaslužnim pojedincima i kolektivima.

U dvije mitrovdanske ofanzive 1992. i 1994. godine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 61, a ranjeno je 210 srpskih boraca.

Nevesinjci su tada sa saborcima iz cijele Hercegovine pokazali nesvakidašnje junaštvo i odbranili narod i teritoriju od udruženih snaga Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića. SRNA