Na jednom od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina od sorti Cabernet sauvignon i Merlot „Emozioni dal Mondo“ održanim u italijanskom gradu Bergamo „Podrum Vukoje“ je za svoje vino Tribunia Cabernet Sauvignon 2007 dobio nagradu „Premio della Stampa“ sa ocjenom u rangu zlatne medalje.

podrumi vukoje - jos jedno vrijedno priznanje

Ocjenjevanje je vršio žiri sastavljen od 74 internacionalne sudije iz 20 zemalja, a vina koja su učestvovala došla su iz 30 najznačajnijih vinskih zemalja. Veličina ove nagrade se vidi u tome što je Cabernet sauvignon najrasprostranjenija crvena sorta grožđa i prisutna je u gotovo svim svjetskim regionima tako da je konkurencija u toj sorti upravo i najveća na svijetu.

Nakon ovoga uspješnog festivala „Podrumi Vukoje 1982“ su učestvovali i na najvćem salonu tipičnih proizvoda na svijetu „Salone del Gusto“ u Torinu (ITA) gdje su predstavili svoja vina od autohtonih sorti Žilavke i Vranca i zabilježili veoma značajne prezentacije od kojih bi izdvojili onu u Gradskoj Kući Torina, a ravnodušan nije ostao ni gradonačelnik Torina koji je ta dva vina uvrstio u Gradsku Vinoteku. Nastup na ovom salonu bio je u organizaciji „Okusa Hecegovine“.

Evropsku turneju „Podruma Vukoje“ zaokružila je degustacija hercegovačkih vina u Beču u organizaciji Predstavništva Republike Srpske koja je bila održana u hotelu „De France“ i gdje su prisutni enolozi, somelijeri, enofili i trgovci vinima bili oduševljeni kvalitetom naših vina, a istakli su posebno Žilavku koja je, eto i simbolično, sa Carskih vinograda Ušće koji su i u vrijeme Austo-ugarske monarhije predstavljali najznačajniji mikrolokalitet za uzgoj vinove loze i odatle je proizvedeno vino išlo na Bečki dvor. Prve količine vina Vukoje među kojima je i Žilavka „Podruma Vukoje“ će se naći na tržištu Austrije do kraja 2012. godine.