Dvadesetogodišnji Stojan Janković iz Trebinja objavio je drugu knjigu pod nazivom "Slapovi riječi" u kojoj u kratkim pričama govori o smrti, životu, ljubavi, mržnji i smislu stvaralaštva.

slapovi rijeci stojan jankovic

Ovaj mladi autor kaže da su "Slapovi riječi" spoj dječačkih želja i nadanja, snova i htijenja, te da je knjiga, kao i svaka priča u njoj, nastala iz svakodnevne potrebe za pisanjem.

Jankovićevi tekstovi, koje je pisao u osnovnoj i srednjoj školi, nagrađivani su na brojnim regionalnim i međunarodnim literarnim konkursima i to je bio podstrek za mladog stvaraoca da pjesme i priče složi među korice knjiga.

"Inspiracija da se priča i piše, besjedi i razgovara nije umjetna i jednolična kreacija, već nezaobilazna ideja i sveprisutna misao", kaže Janković.

PrEma njegovim riječima, biti pisac znači neprestano slušati i gledati."Knjiga je malena stvar sa velikim zadatkom. Ako iziskuje smijeh, suze ili tugu, ona saživljava i nadživljava vrijeme sa čovjekom", dodaje Janković.

Ova knjiga, kaže ovaj nadareni autor, nadovezuje se na refleksivno ogledalo "Drvoreda snova", prve njegove knjige poezije, pokušavajući da snovima prida notu zrelosti i promisla.

Janković se nada da će završna misaona poenta njegove knjige "Treba voljeti, makar uzaludno" biti vodilja mladim, ali i starijim generacijama.

Knjiga "Slapovi riječi" ove godine našla se na Beogradskom sajmu knjiga na štandu Izdavačke kuće Zadužbina Petar Kočić Banjaluka – Beograd u okviru izdavačke djelatnosti sa teritorije Republike Srpske.

"Za mladog čovjeka je izuzetna privilegija kada mu se knjiga nađe koricu uz koricu sa djelima Ive Andrića i Petra Kočića, a još veća kada čitalac prepozna bar djelić sebe čitajući je", kaže Janković.

Janković je i student druge godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Uporedo sa učenjem ovaj mladić je stvarao i pisao, a za njega je, kako često ističe, i matematika dio poezije, samo pretočene u brojeve.

Govoreći o budućim planovima, Janković ističe da mu je fakultet za sada prioritet, ali da ni pisanje neće biti zapostavljeno.

Književnica Ružica Komar recezent knjige je istakla da "ohrabruje, zabrinjava i podstiče ozbiljnost kojom autor odgoneta i stvara slapove i kapi riječi".

Komareva, između ostalog, ističe da se Jankovićevo zapisivanje kao traganje odvija po diktatu srca i bogatstva unutrašnjeg njegovog svijeta.

Knjiga "Slapovi riječi" uskoro će biti promovisana u Trebinju. SRNA