Savez sindikata Republike Srpske zatražiće od premijera Srpske Aleksandra DŽombića da održi sastanak sa većinskim vlasnikom i rukovodstvom preduzeća "Svislajon industrije alata Trebinje" /SL IAT/, kako bi konačno bilo pronađeno rješenje za opstanak ovog preduzeća i spas radnih mjesta, izjavila je predsjednik ovog saveza Ranka Mišić.

"Situacija u ekonomskom i socijalnom smislu u SL IAT ovih dana došla je do tačke ključanja, jer se ovo preduzeće nalazi u dubokim obavezama", rekla je Mišićeva danas novinarima u Banjaluci, nakon radnog sastanka sa predstavnicima ovog preduzeća.

Mišićeva je napomenula da se ovo preduzeće nalazi u dubokim obavezama, jer se oslonilo na protokol koji nije realizovan i čiji je rok važenja davno istekao, a kojeg su ranije potpisali većinski vlasnik preduzeća, Vlada Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka /IRB/ kojim su dogovorene određene radnje koje su trebale da pomognu ovom kolektivu.

Ona je podsjetila da je tim protokolom predviđeno pretvaranje duga preduzeća u akcije u iznosu 17 miliona KM obaveza na ime neuplaćenih doprinosa za radnike, te pitanje pet miliona KM kredita iz IRB-a koji je potreban kako bi preduzeće nastavilo da radi.

Mišićeva je navela da danas u ovom preduzeću radi 820 radnika iz Hercegovine, očekujući da dobiju platu i da rade i u buduće.

Ona je rekla da je poslovodstvo ovog preduzeća u 2012. godini ispunilo obaveze prema radnicima u smislu redovnosti isplate plata i doprinosa, ističući da je sve drugo reprogramirano.

"Zašto je to uradilo prethodno rukovodstvo, ko im je to dozvolio, da li su sankcionisani, ko će to da plati – odgovore na ova pitanja mora dati većinski vlasnik i rukovodstvo preduzeća i Vlada Republike Srpske kada je riječ o dogovorenim obavezama iz kupoprodajnog ugovora i protokola koji je prestao da važi", zaključila je Mišićeva.

Predsjednik Upravnog odbora preduzeća "Svislajon industrije alata Trebinje" Zoran Komatina rekao je da vjeruje da će Vlada Republike Srpske pronaći najbolje moguće pozitivno rješenje kako bi bio okončan ovaj dugotrajan i mukotrpan period za ovo preduzeće.

On je rekao da ovo preduzeće posluje, bez obzira na sve teškoće koje ima, i da će to nastaviti i u daljem periodu, ali je apelovalo na Vladu Srpske da pomogne kako bi se firma izvukla iz teške situacije.

"Cilj je da dobijemo ta kreditna sredstva koja su nam potrebna zbog obrtnog kapitala da bi preduzeće moglo svakog kupca da ispoštuje. Trenutno, preduzeće servisira svoje kupce u otežanim okolnostima zbog naslijeđenih dugova", istakao je Komatina.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske Tane Peulić podsjetio je da je sindikat 31. oktobra o ovoj problematici u Trebinju razgovarao sa rukovodstvom ovog preduzeća.

Peulić je rekao da radnici ovog preduzeća sa zebnjom očekuju šta će biti sa njihovom i sudbinom preduzeća, jer je njihova starosna struktura nepovoljna s obzirom da oko 60 odsto radnika ima više od 50 godina starosti, a 30 odsto treba od jedne do tri godine rada do penzije.

Predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Radoslav Vlačić rekao je da su radnici zajedno sa rukovodstvom preduzeća opredijeljeni da pruže maksimum u oporavci preduzeća, koje se nalazi u ćorsokaku.

"Sve oči radnika u preduzeću uperene su prema Vladi Republike Srpske kako bi se postigao dogovor koji će pružiti nekakvu sigurnost radnicima i poslodavcu", poručio je Vlačić. SRNA