PRESSRS/Dubravko Curać - Stanovnici Ulice Trebinjskih brigada u centru Trebinja više od deset dana čekaju da nadležni otklone kvar na rasvjeti zbog čega ova ulica noću izgleda kao prizor iz horor filmova!

kvar na javnoj rasvjetiDok je rasvjeta radila

Gnevni stanovnici naselja, koje se nalazi na putu prema Dubrovniku i Herceg Novom, kažu da danima pozivaju „Elektrohercegovinu" da konačno otkloni kvar, ali njihovi apeli su bezuspješni.
Kako saznajemo, problem je nastao na relaciji Opština Trebinje - „Elektrohercegovina", a u priču je uključeno i privatno preduzeće „Tara" iz Trebinja. Naime, gradska vlast nedavno je na osnovu raspisanog tendera posao promjene lampi sa postoljem dodijelila „Tari", ali je očigledno da je negdje došlo do ozbiljnog problema.

- Ovo je strašno. Već deset dana prijavljujemo kvar, ali uzalud. Verujte, opasnost vreba, kako od rupa tako i od automobila, jer vozači ne mogu da vide pješake ni sa udaljenosti od dva metra. Gledao sam kako iz sijalica izbija vatra koju su ugasili vatrogasci. Pozvao sam „Elektrohercegovinu", ali svjetla i dalje nema. Najgore je što u ovom naselju ima mnogo djece koja se uveče vraćaju iz škole, a kad nama odraslima nije svejedno kad prolazimo, možete zamisliti kako je mališanima - kaže jedan od prolaznika, koji se vidno uplašio kad smo ga zaustavili u mračnoj ulici.

Rizično i kolima i pješke
Dejan Pješčić kaže da Ulicom Trebinjskih brigada prolazi svakodnevno, kako automobilom tako i pješice. On ne zna zbog čega nema ulične rasvjete, ali kako kaže, osjećaj nije nimalo prijatan.

- Ne znam šta je gore, ići automobilom sa dugim svjetlima ili pješačiti. Krajnje je vrijeme da se nešto učini dok neko ne nastrada - kaže Pješčić.

U „Elektrohercegovini" ne spore da su oni odgovorni za održavanje ulične rasvjete, ali da bi otklonili kvar u ovom dijelu grada, prvo traže od gradske uprave da im se dostavi upotrebna dozvola koja bi trebalo da bude garancija da je riječ o ispravno odrađenom poslu.

Svijetiljka ili kablovi?
- Neko mora konstatovati da je sve ispravno! Ovako možemo doći u situaciju da „Elektrohercegovinu" guramo u gubitak, iako nemamo nikakve veze sa novom rasvjetom. Tačno je da smo mi zaduženi za održavanje, ali čekamo potpis ovlašćene osobe jer ne želimo da preuzmemo odgovornost - istakao je direktor „Elektrohercegovine" Miroslav Krstović.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Administrativne službe grada Trebinja Stevan Bekan tvrdi da je postignut dogovor sa „Elektrohercegovinom" i da bi problem trebalo da bude riješen do kraja ove sedmice.

- Zna se ko je odgovoran za održavanje ulične rasvjete. Obavio sam razgovore sa predstavnicima „Elektrohercegovine" i u naredna dva-tri dana oni će otkloniti kvar. Ovaj problem je naša interna stvar, ali smo pronašli rješenje - naglasio je Bekan.

Direktor „Tare" Dragan Lučić tvrdi da problem nije u rasvjeti koju je postavilo njegovo preduzeće, već u kablovima pod zemljom koje je prije više od dvije decenije postavila „Elektrohercegovina". Prema njegovim riječima, u kompletnu priču uključena je politika.

- Ovde se ne radi o tehničkom problemu, već je politika umiješala svoje prste. Moje preduzeće dalo je garancije za rasvjetu i ukoliko dođe do kvara u tom dijelu, onda ćemo ga mi i otkloniti. Greška je u starim podzemnim kablovima koje održava „Elektrohercegovina" - tvrdi Lučić.