Predsjednik Udruženja “Bebe” iz Trebinja Snežana Misita nakon šeste vantjelesne oplodnje i 16 godina borbe sa sterilitetom rodila je zdrave blizance - dječaka Filipa i djevojčicu Sanju.

snezana misita rodila blizance

"Nakon rođenja djece zaboravila sam sve muke kroz koje sam prošla i sada sam najsrećnija majka na svijetu jer se trud isplatio“, rekla je Misita i poručila svim bračnim parovima koji imaju ovakve probleme da se ne obeshrabruju, već da se bore za svoj cilj.

Misita je posebno zahvalila predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je krajem prošle godine iz budžeta predsjednika izdvojio sredstva za finansiranje drugog postupka vantjelesne oplodnje za parove koji imaju problem steriliteta, napominjući da je od tada u trebinjskom udruženju rođeno šest beba.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja osnovano je 2010. godine i trenutno ima 100 parova iz Istočne Hercegovine, a od početka ove godine u Udruženje se učlanilo tridesetak parova.

Od osnivanja, vještačkom oplodnjom rođeno je 18 beba, a u decembru se očekuje rođenje još pet beba.

Prilikom nedavne posjete Udruženju, predsjednik Republike Srpske rekao je da će i ubuduće u kontinuitetu finansijski podržavati proceduru vantjelesne oplodnje, te da će se založiti da to postane obaveza zdravstvene zaštite.

Prema njegovim riječima, do sada je praksa bila da se ljudi bore sami, individualno, ali mnogi nisu u mogućnosti da finansiraju takve procedure, zbog čega se mora pokazivati društvena odgovornost.

"Kao predsjednik Republike Srpske razmotriću mogućnost da ova vrsta procedure bude obaveza zdravstvene zaštite za sve, dok to biološki i fizički može da se primjenjuje”, istakao je tom prilikom Dodik. SRNA