Stanovnici Srpske koji nemaju položen vozački ispit zahvaljujući novom Pravilniku o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozače, koji je stupio na snagu ove godine, do vozačke dozvole mogu da dođu za 200 maraka manje nego što je trebalo ranije da izdvoje.

autoskola

Prema starom Pravilniku, koji je bio na snazi od novembra 2007. do juna ove godine, praktična obuka za vozače B kategorije koštala je 700 maraka, a teoretski dio je bio 100 maraka.

Međutim, prema novom Pravilniku o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozače, omogućeno je slobodno formiranje cijena za teoretsku, ali i praktičnu nastavu, za koju je ranije bilo potrebno izdvojiti 700 maraka za 35 časova vožnje, dok je sada ta cijena oko 500 maraka.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da se trenutne cijene polaganja vozačkog ispita razlikuju od jedne do druge auto-škole, ali da su pojedine kuće snizile svoje usluge za 200 maraka.

- Cijena obuke je između 500 i 750 maraka, u zavisnosti od toga koliko neka auto-škola plaća namete. Međutim, novim pravilnikom je omogućeno da se snize cijene teoretskog i praktičnog dijela, i to su pojedine auto-škole uradile, što ranije nije bilo moguće - kazao je Jaćimović.

Novi pravilnik, koji je sa sobom donio niže cijene, najviše je obradovao buduće vozače, koji će sada moći da jeftinije dođu do vozačke dozvole.

- Ovo je zaista dobar način da se olakša mnogima da polažu vozački ispit, jer je do sada bilo zaista preskupo - kazao je Banjalučanin Marko Jovanović.

U auto-školama RS se nadaju da će novi pravilnik donijeti veći broj kandidata koji će da polažu vozački ispit.

- Sasvim sigurno je da će niže cijene privući veći broj klijenata koji će se odlučiti da polažu vozački ispit, što će svakako da pozitivno utiče na naše poslovanje - ističu u auto-školama u RS.

Sa tim se slaže i Jaćimović, koji ističe da je stari pravilnik za samo godinu drastično smanjio broj kandidata koji su polagali vozački.

- Kada je 2007. godine stupio na snagu stari pravilnik, za samo godinu broj kandidata koji polažu vozački je sa 26.000 opao na 12.000. To će se, sasvim sigurno, ovim novim pravilnikom promijeniti - dodao je Jaćimović.

Registrovana vozila

U Srpskoj su u trećem tromjesečju ove godine registrovana ukupno 101.222 vozila, što je za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku RS. Od ukupnog broja registrovanih vozila, 85,3 odsto su putnički automobili, 8,8 odsto teretna vozila, 3,1 odsto priključna vozila, a 2,8 odsto su vozila iz kategorije “ostalo”. Najveći broj registrovanih vozila - njih 43.719 su stara više od 15 godina, a registrovano je i 33.551 vozilo starosti od 11 do 15 godina. Među njima je najviše putničkih automobila. U trećem tromjesečju je prvi put registrovano 5.830 motornih i priključnih vozila. Glas Srpske / Dragana Keleč