Najnoviji foto-aparat koji stiže iz kompanije "Nikon" prvi je sa ugrađenim Googleovim Android sistemom i pristupom Wi-Fi mreži.

Nikon Coolpix S800c

Aparat "Nikon Coolpix S800c" sa 16 megaipksela podržava Googleov Android operativni sistem (verzija 2.3) pa pomoću njega možete preuzeti brojne aplikacije iz "Google Play" radnje, piše Terry Sullivan za "Consumer Reports".

Među ponuđenim aplikacijama svakako je vredan pažnje "Photoshop Express" kao i "Make it 3D Free" za pravljene 3D fotografija. Uz pomoć aplikacije "AndroMedia" možete praviti slajdšou sačinjen od vaših fotografija, video zapisa i muzike. Možete dodati Facebook i Instagram i direktno postavljati fotografije na svoje profile.

Iako ima touch screen, "Nikon Coolpix S800c" poseduje i nekoliko "dugmića". Ostavljen je okidač kao i taster za zumiranje oko okidača. Dodato je i posebno sočivo (25mm) za pravljenje širokougaonih, panoramskih fotografija, kao i desetostruki optički zum. Osim toga, aparat ima ugrađena dva gigabajta memorije.

OLED ekran veličine 3.5 inča prikazuje veoma jasnu i oštru sliku, dok je prikaz aplikacija sličan onima na ostalim smartfonima.

121026-nikon1

Iako Sullivan piše da je svakako reč o revolucionarnom aparatu, koji otvara posebno polje za kreiranje novih aplikacija namenjenih isključivo foto-aparatima, "Nikon Coolpix S800c" poseduje i nekoliko mana. Najvažnija se odnosi na slabu bateriju koja može snimiti svega 40 minuta video zapisa, nakon čega je potrebno njeno dopunjavanje.

Još jedna mana uočena je prilikom snimanja video zapisa. Ukoliko, recimo, ovim aparatom pravite video snimke tokom kojih prelazite iz svetlije u mračniju prostoriju, ili se objekat snimanja pomera direktno ka vama, zapis će biti nešto lošijeg kvaliteta zbog slabije prilagodljivosti sočiva.

"Nikon Coolpix S800c" trenutno se prodaje po ceni od 350 američkih dolara. B92