U Okružnom sudu u Trebinju danas su tradicionalno organizovani susreti pod nazivom "otvorena vrata suda" za maturante Gimnazije "Jovan Dučić", da bi se upoznali o radu ove pravosudne institucije i o pravosudnom sistemu Republike Srpske i BiH.

gimnazijalci u posjeti okruznom sudu

Gimanzijalcima su se obratili predsjednik Okružnog suda Bojan Stević i sudije Duško Popić i Milosav Pikula. Oni su ukazali srednjoškolcima na problematiku i osnovne principe rada ovog suda, ističući da pravda mora uvijek da bude zadovoljena, bez obzira koliko je to teško u nekim situacijama.

Sudije su naglasak stavile na krivična djela u vezi sa zloupotrebom droga, ističući da je neophodno u svakoj prilici ukazivati na ovaj problem i djelovati da omladina ne bi krenula pogrešnim putem.

Maturantima je predočen tok jednog suđenja, na koji način se ispituje optuženi, kao i osnovne norme ponašanja u sudnici.

Sudija Milosav Pikula poklonio je gimnazijalcima knjigu "Bježi u goru, a ne u vodu", koju je nedavno napisao, a koja upozorava na izgubljenost, posebno mladih, u mrežama droge i ostalih zala koja idu uz nju, izražavajući nadu da će im dati bar mali doprinos u sagledavanju pravih vrijednosti. SRNA