Kompanija "Epl" (Apple) je u San Hozeu predstavila nekoliko novih uređaja među kojima se nalazi i dugoočekivani tablet "Ajped mini" (iPad).

Ajped mini
Stigli su je "ajped mini" i "ajped 4"
Oko 19 časova po našem vremenu, na binu u San Hozeu je izašao Tim Kuk, prvi čovek kompanije "Epl" koji je govorio o "Ajfonu" (iPhone), najbrže prodavanom telefonu u istoriji.

Takođe, poslednja verzija operativnog sistema "Ajos" (iOS) je najbrža skidana nadogradnja u istoriji "Epla", sa preko 200 miliona uređaja na kojima je istaliran "Ajos 6".

Tim Kuk na predstavljanju novih proizvoda "Epla"
Kuk iznosi zanimljive podatke o njihovim servisima, preko 28 hiljada poruka poslatih preko "Ajmesedžes" (iMessages) svake sekunde, 70 miliona fotografija podeljeno preko njihovog strima i 35 miliona skinutih aplikacija iz njihove prodavnice.

Nakon toga, na scenu je izašao Fil Šiler koji je počeo sa predstavljanjem novog "Mekbuk Proa" sa ekranom od 13 inča i rezolucijom od 2560x1600 piksela. Novi računar je 20 odsto lakši od prethodne generacije. Dolazi sa u dve osnovne verzije, sa procesorima i5 i i7 i prodavaće se po ceni od 1699 dolara.

Sledeći na redu su bili novi "Ajmekovi" koji su 45 odsto tanji od prethodnih generacija i imaju ekrane od 21,5 i 27 inča. Najjeftinija konfiguracija košta 1.299 dolara.

Prezentaciju novog "Ajpeda" započeli su informacijom da su pre dve nedelje dostili cifru od sto miliona prodatih tableta. Prvi čovek "Epla" je naglasio da "ne skidaju nogu sa gasa i da je ovo tek početak".

Četvrta generacija "Ajpeda" imaće unapređen procesor "A6x", kao i duplo jače performanse kada je grafika u pitanju. Trajanje baterije je isto kao i kod prethodnika, deset sati dok je WiFi duplo brži.

Tim Šiler predstvlja "ajped mini"
Nakon četvrte generacije "Ajpeda", predstavljen je i "Ajped mini" debljine 7,2 mm sa aluminijumskim poklopcem. Može da se nosi u jednoj ruci. Ekran je veličine 7,9 inča (20 cm) i rezolucije 1024 x 768 piksela, kao "Ajped 2".

Iako je "Epl" pogazio reč i predstavio tablet sa ekranom manjim od deset inča, čelnici kompanije objašnjavali su kako su "druge kompanije pokušali da naprave dobar tablet sa ekranom manjim od deset inča i nisu uspeli u tome, jer njihov tablet ima veću površinu ekrana za 35 odsto u odnosu na bilo koji uređaj sa displejom od sedam inča".

Cena "Ajped minija" će biti 329 evra za model od 16 GB memorije, dok će četvrta generacija "Ajpeda" koštati 499 evra, takođe model od 16 GB, a početak prodaje je zakazan za 2. oktobar.