Učenici i profesori Centra Srednjih škola iz Trebinja juče su u okviru sedmice društveno korisnog rada pokrenuli akciju pošumljavanja goletina iznad naselja Gučina.

posumljavanje goleti

Akciju koju je predložilo nastavničko vijeće CSŠ prihvatili su i učenici, koji već drugi dan uz pjesmu sade sadnice i tako doprinose zaštiti životne sredine našeg grada. 

Sadnice za ovu akciju obezbjedilo je "JP Centar za gazdovanje kršom Trebinje" , a učenici i profesori će uz pomoć ljudi iz gazdinstva pošumljavati do četvrtka.

"U okviru usvojenog godišnjeg plana programa rada CSŠ, od 22. do 25. oktobra, predviđeno je da učenici svih odjeljenja CSŠ imaju projekat sedmice. Ove godine je nastavničko vijeće preporučilo učenicima CSŠ da za projekat izaberu neku temu  koja je vezana za ekologiju i zaštitu životne sredine" istakao je za TrebinjeLive Vasiljko Škrivan, direktor CSŠ i dodao "U okviru ovog projekta učenici su podijeljeni u grupe, te će jedan dan u sedmici učestvovati u pošumljvanju. Oni pošumljavaju od 1000 do 1300 sadnica tokom jednog dana" zaključio je Škrivan

On je napomenuo da su se pojedine Nevladine organizacije pokušale uključiti u projekat, međutim, da bi bilo koja škola u RS mogla sarađivati sa NVO, za to je potrebna saglasnost Ministrastva prosvjete i kulture RS.

Ovakve i slične akcije ostaviće uspomenu na najljepši dio našeg života, srednju školu. Učenici su u kratkom razgovoru za naš portal istakli da im je ova sedmica dobrodošla, te da se uz pjesmu sve može uraditi.

I pred kraj ovog teksta želio bih istaći da me ovi učenici podsjećaju na priče o generacijama mladih u posleratnoj Jugoslaviji koji su nekada gradili autoput "Bratstva i jedinstva", Novi Beograd i prugu Brčko-Banovići. Volio bih da radne akcije ponovo postanu "moda", jer učenici i studenti ne bi bili u dilemi kako provesti raspust. Nadam se da će uskoro postojati samo jedna dilema, a to je koju akciju izabrati i kako je iznova prepričati.

Sutra će akciju pošumljavanja nastaviti učenici drugih razreda, a u četvrtak će je završiti učenici prvih razreda CSŠ.