U izdanju manastira Hilandara izašla je iz štampe „Antologija Božanstvene Liturgije, tom prvi“, autora Igora Zirojevića, koja je ujedno i prva srpska bogoslužbena knjiga vizantijskog pojanja u istoriji. Knjiga se od juče može nabaviti na štandu manastira Hilandara na Beogradskom sajmu knjiga.

zirojevic antologija

U knjizi ćete naći blagoslov Njegove Svetosti Vaseljenskog Patrijarha g. g. Vartolomeja, pozdravno slovo igumana Hilandarskog arhimandrita Metodija, autorov Predgovor i Uvod, koji se sastoji od dva teksta: O pojanju Božanstvene Liturgije (recezent teksta je episkop kruševački g. g. David) i Predstavljanje građe toma (svi tekstovi su na srpskom, ruskom i bugarskom jeziku) kao i izuzetno bogat repertoar svih napjeva od oblačenja arhijereja do jektenija ispred Heruvimske pjesme.

Ovo izdanje nam ne donosi samo izuzetno veliki broj autorovih melotvorenja (kompozicija) koje su pisane direktno na crkvenoslovesnkom jeziku, već i veliki broj prevoda grčkih kompozicija, od kojih neke ne samo da se prvi put pojavljuu na crkvenoslovenskom jeziku, već se prvi put objavljuju uopšte. Notni tekstovi su ukrašeni vizantijskim vinjetama i ukrasnim početnim slovima, i štampani su, po uzoru na stare muzičke rukopise, u crnoj i crvenoj boji.

Knjiga (notni dio) se sastoji od 14 poglavlja. U drugom dijelu Uvoda su dati komentari (muzikološki, istorijski, morfološki, teoretski, liturgiološki) kao i biografije svih kompozitora čije su kompozicije uvrštene u ovaj tom. Po sadržaju, ali i načinu na koji su tekstovi predstavljeni (u muzičkom i dizajnerskom smislu) knjiga je jedinstvena u svijetu. Knjiga je u A4 formatu, sa luksuznim tvrdim povezom, na 614 stranica.

Knjiga se može naći na štandu manastira Hilandara na Beogradskom sajmu knjiga..

Osim knjige, na istom štandu može se naći i CD Sprskog vizantijskog hora „Hristos u gradu Vitlejemu“. RADIO SVETIGORA