Operativnim radom policijskih službenika Centra javne bezbjednosti Trebinje, juče 19.10.2012.godine, identifikovan je maloljetnik koji je, dan ranije, odnosno 18.10.2012.godine, u 15,52 časova, uputio lažnu dojavu da je u srednjoj školi, u Trebinju, postavljena bomba.

srednjoskolski centar trebinje

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je identifikovani maloljetnik, dojavu uputio policiji na broj 122 koristeći telefon javne govornice.
Odmah po prijavi policija je obezbijedila lice mjesta, prekinuta je nastava. Učenici, profesori i ostalo osbolje su morali napustiti školu.

Izvršenim protivdiverzionim pregledom utvrđeno je da se radi o lažnoj dojavi.
Policija je, kao i svaki put do sada, kada su u pitanju lažne dojave, brzo identifikovala izvršioca, i uz prisustvo roditelja, predstavnika Centra za socijalni rad i advokata, odnosno postupajući po odredbama zakona koji se odnose na postupanje prema maoljetnicima u krivičnom postupku provela postupak prema identifikovanom maloljetniku i rasvijetlila ovo krivično djelo.

Nakon dokumentovanja će, protiv ovog maloljetnika Okružnom tužilaštvu Trebinje, biti dostavnjen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Lažno prijavljivanje krivičnog djela.

Napominjemo, dosadašnji rad po ovoj problematici, koja je na našem području bila prisutna 2008 i 2009.godine. pokazuje 100% rasvijetljenost, odnosno nemamo nerasvijetljenih slučajeva dojava o podmetnutim bombama u škole. Takođe, podaci govore da su sva djela izvršena od strane učenika koji bi na taj način ibjegavali školske obaveze. Tokom kriminalističke obrade svi maloljetnici su govorili da nisu bili upoznati sa posljedicama koje će snositi oni i njihovi roditelji. To što su tvrdili da nisu bili upoznati da je to krivično djelo to ih nije oslobodilo krivične odgovornosti.

Apelujemo na roditelje i nastavnike da djecu upute da je lažno prijavljivanje krivičnog djela krivično djelo, te da je kazna propisana Krivičnim zakonom Republike Srpske i kreće se u rasponu od novčane kazne do kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci.