Dušan Lučić nedaleko od svoje kuće u Berkovićima pronašao je dvije džinovske pečurke puhare .Velike su kao dječije lopte i jednu je ubrao, a druga će sutra na trpezu.

puhara

- Nisam najbolji poznavalac pečurki i nikada nisam vidio tako nešto. Kad sam ih otkrio iza žbuna nisam mogao da vjerujem šta vidim! Stao sam i prvo što mi je palo na pamet bilo je kakvo ja to "čudo" , u prvi mah sam pomislio da su dječije lopte odnekuda zalutale, - priča Dušan i dodaje da je jednu ubrao i donio kući.

Pečurka je na vagi pokazala da ima dva kilograma i šest stotina grama, a pošto nije bio siguran da li je jestiva ili otrovna, pozvao je u pomoć vrsnog poznavaoca pečurki Radivoja Abramovića, urednika lokalne radio stanice.

"One su rijetke i ima manjih vrsta, ali ove su posebne i zovu se Velika puhara i one su za jelo i veoma brzo rastu. Na našem području još nisu ubrani ovakvi primjerci i ovo je stvarno nešto posebno, -rekao je Abramović i dodao da džinovska puhara ima izuzetno kvalitetne belančevine, što je dodatno preporučuje kao konzumnu vrstu. Može se jesti sirova, izrezana na kockice i malo posoljena. Ukusom je najpribližnija rotkvicama. Opština Berkovići