Kako sve nije crno i sivo, tmurno i beznadežno, najbolje dokazuju mladi ljudi. To pravilo potvrđuju vrijedni i perspektivni učenici Srednje Tehničke škole Trebinje, koji su odlučili da naprave web portal za svoju školu.

tehnicka skola trebinje

Naime, ideja je potekla od bivšeg učenika Tehničke škole Trebinje, sada češkog studenta, Gorana Lalovića, koji je predložio da se kopira dio sistema školstva na Zapadu.

Ideja je bila da se izradi web sajt ali da u toj izradi ne učestvuju profesionalci i ljudi koji su plaćeni za takve poslove, već da to urade učenici. Učenici na taj način stiču praktično znanje i suočavaju se sa problemima koji će u budućnosti pratiti njihove profesije.

Ovakav sistem odgovara i školi jer učenici za školu prave jednu dobru reklamu, pošto je internet danas postao jako moćno oružije i najbolji medij za reklamiranje. Ova ideja se svidjela kako školskoj upravi, tako i brojnim đacima. Na početku školske godine je osnovana grupa učenika, koja je pristupila izradi web sajta, a već poslije manje od 3 sedmice, sajt je postavljen na internet.

U izradi sajta su učestvovali sljedeći učenici: Mila Lalović, Gavrilo Spaić, Spasoje Budnić, Božidar Vlačić i Damjan Ćorić.

Poslije izrade sajta, pored gore nabrojanih, zainteresovali su se i neki drugi učenici, a time je uspjeh još veći.

Cilj je da ovaj sistem zadrže i dalje generacije, koje bi ažurirale web stranice. Poenta svega je da škola kao institucija vraća svoj smisao i zadatak jer dokazuje da uči, prenosi znanje, a da učenici, takođe, potvrđuju svoju titulu time što su pokazali da mogu da nauče, pa čak i više nego im je školskim programom i planom propisano.

Tako se ponovo vraćamo na početnu misao, da nije sve crno i sivo, tmurno i beznadežno. Ipak postoje i svijetle tačke u društvu, a to su najčešće mladi i ambiciozni ljudi, koji će se izboriti za ljepšu budućnost.

Sajt Tehničke škole može se pronaći na adresi www.tehnickaskolatb.com