U Srpskoj je u avgustu prosječna plata iznosila 818 maraka, što je za pet maraka manje u odnosu na mjesec ranije, dok su istovremeno poskupjeli meso, hljeb, povrće, ali i druge namirnice.

cijena hrane rastePrema podacima Zavoda za statistiku RS, najnižu platu u avgustu primili su radnici u ugostiteljstvu i to 550 maraka, što je za sedam maraka manje u odnosu na mjesec ranije.

- Najviša primanja imali su zaposleni u oblasti finansijskog posredovanja. Njihova prosječna plata u avgustu je iznosila 1.287 maraka i veća je za osam maraka u odnosu na jul - podaci su Zavoda.

Sa druge strane, u Srpskoj je u avgustu kilogram junetine poskupio za pet feninga, teletine za 22 feninga, a piletine za 11 feninga u odnosu na mjesec ranije.

- Hljeb od pšeničnog brašna u julu je bio skuplji za dva feninga, odnosno za kilogram je trebalo izdvojiti 1,97 KM - podaci su Zavoda.

Poskupjelo je i povrće, a kilogram kupusa koštao je 0,95 feninga, što je za 26 feninga više nego u julu.

Stanovnici RS su u prosjeku za kilogram svježeg krastavca u avgustu morali da izdvoje 27 feninga više nego u julu, kada je kilogram koštao 1,14 KM.

Takođe u avgustu znatno su povećane i cijene meda, rakije šljivovice, ali i drva za ogrev, te dizel goriva i motornog ulja u odnosu na jul.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da su troškovi prehrane u avgustu ove godine u odnosu na isti period lani veći za dva odsto.

- Najvjerovatnije će cijene nastaviti trend rasta i u idućem mjesecu jer situacija na tržištu Srpske nije nimalo ohrabrujuća. Glavni razlog poskupljenja je suša, koja je uništila većinu poljoprivrednih proizvoda - rekao je Petrović. On je naglasio da nema prostora za enormni rast cijena jer je platežna moć potrošača sada slabija nego u 2011. godini.

Indeks

Prema podacima Zavoda za statistiku, ukupan indeks potrošačkih cijena u Srpskoj u avgustu u odnosu na jul u prosjeku je viši za 0,3 odsto, dok je ukupan indeks u odnosu na avgust prošle godine viši za 1,9 odsto.

Indeks cijena prevoza u avgustu u odnosu na jul viši je za 3,1 odsto, stanovanja za 0,4 odsto, dok su indeksi alkoholnog pića i duvana, ali i ostalih dobara i usluga viši za 0,2 odsto. Marijana Miljić/GLAS SRPSKE