Narodna skupština Republike Srpske tokom dvadeset godina postojanja bila je i ostala jedan od simbola i glavnih bedema odbrane i jačanja Srpske, izjavio je danas u Trebinju predsjednik parlamenta Igor Radojičić.

 Narodna skupstina Republike Srpske 1991-2011. godineRadojičić, koji je danas u Muzeju Hercegovine otvorio izložbu "Narodna skupština Republike Srpske 1991-2011. godine“, istakao je da je parlament Srpske, uprkos teškim i burnim vremenima u kojima je radio bio reprezent interesa Srpske.

„Zahvaljujući istrajnosti, hrabrosti i mudrosti, iskazanim svih ovih godina, Republike Srpska ima svoje ustavno-pravno uređenje, svoj sistem koji je čini modernom, koja se svakodnevno bori za bolji život svojih građana i očuvanje izvornog dejtonskog statusa u složenoj bosanskohercegovačkoj zajednici“, kaže Radojičić.

On je rekao da Narodna skupština danas predstavlja moderan parlament koji obavlja redovnu zakonodavnu djelatnost i može se pohvaliti angažovanim radnim tijelima, brojnim skupovima, saradnjom sa nevladinim sektorom, te međunarodnim sporazumima i intenzivnim kontaktima u inostranstvu, te planiranjem usklađivanja sa evropskim pravnim nasljeđem.

Radojičić je naveo da se razvoj Narodne skupštine može podijeliti u nekoliko mikroperioda, i to period od osnivanja do donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, drugi koji je počeo 1996.godine i trajao do donošenja skupštinskih amandmana na Ustav Republike Srpske 2002, te treći period od 2002. godine do danas, koji je obilježen velikim pritiscima međunarodne zajednice.

"Često nije bilo lako odlučivati u parlamentu Srpske, ali ono što je obilježilo svih ovih dvadeset godina jeste stabilna borba za Republiku Srpsku u ratu i u miru, polazeći od osnovne ideje - Srpska uređenija, jača i bolja", naglasio je Radojičić.

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske, a prvi put je postavljena 24. oktobra 2011. godine u Banjaluci od kada se organizuje širom Srpske.

Otvaranju izložbe, osim brojnih predstavnika privrednog, političkog i kulturnog života grada, prisustvovala je i zamjenik ministra za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović. SRNA