Novi “ajfon 5” u Evropu stiže krajem meseca. Zaljubljenici u tehnologiju neće moći da nabave pomenuti smartfon u Srbiji i RS, ali će on biti u prodaji u obližnjoj Mađarskoj i Sloveniji, i to od 28. septembra.

ajfon 5

Budući da nijedan srpski operater još nije potpisao ugovor o saradnji sa kompanijom “Epl”, svi koji žele da kupe “ajfon 5” moraće da otputuju do Mađarske ili Slovenije. Kako za “Blic” objašnjava Ana Davičo iz kompanije Telenor, pregovori sa “Eplom” traju.

- “Epl” je zainteresovan da započne prodaju “ajfona” na srpskom tržištu, ali za to je neophodan ugovor sa nekim od domaćih operatera. Pregovori su u toku, ali zahtevi koje “Epl” postavlja su suviše veliki za operatere iz Srbije - kaže Ana Davičo.

Predstavljanje “ajfona 5” koje je održano u sredu izazvalo je podeljene reakcije korisnika.

Dok jedni smatraju da će ovaj mobilni telefon biti najprodavaniji smartfon godine, drugima se ne dopada što je suviše lagan.

Ipak, većina se slaže da novi model ne predstavlja veliko iznenađenje, budući da su predviđanja o njegovim karakteristikama kružila internetom nedeljama unapred, a sva su se pokazala kao tačna.

Kao što je bilo očekivano, u pitanju je telefon sa većim ekranom, bržim procesorom i brojnim tehnološkim prednostima u odnosu na svog prethodnika “ajfona 4S”.

Prve reakcije na “apsolutni dragulj” među smartfonima, kako ga je opisao Fil Šiler, potpredsednik marketinga kompanije “Epl”, uglavnom su pozitivne.

Među negativnim komentarima prednjače oni koji se tiču male gramaže. Težina “ajfona 5” iznosi svega 112 grama, tako da mnogi koji su ga isprobali smatraju da je suviše lagan.

Jedna od korisnica je na slikovit način opisala ovaj nedostatak, rečima:
- “Ajfon 5” treba da pojede sendvič! BLIC