Savremena priča o „Pežoovim“ malim gradskim automobilima počela je pre tačno četiri decenije, kada se pojavio model sa oznakom „104“. Dublji trag, ipak, ostavio je naslednik „pežo 205“, koji je u periodu od 1983. do 1998. godine prodat u 5,5 miliona primeraka.

pezo 208

Početna cena „pežoa 208“ je 10.950 evra za verziju s troja vrata, 1,0-litarskim benzincem (68 KS) i baznom opremom „akses“ (klima se doplaćuje 770 evra)
Usledili su uspešni nastavci „206“ i „207“, a danas se priča o francuskom „laviću“ vrti oko modela „pežo 208“, koji se nudi i srpskim vozačima.

Zadatak postavljen pred novitet prilično je težak, posebno što je danas jako teško rečunati na milionske tiraže bez prodaje na, recimo, kineskom tržištu. S druge strane, konkurencija, posebno u B segmentu, danas je barem duplirana u odnosu na period kada je „pežo 205“ gospodario tržištem.

Što se dizajna tiče, „pežo 208“ je pokupio stilske elemente koje smo imali priliku da upoznamo na modelu „508“. U „Pežou“ ne kriju da je „dvestaosmica“, na prvom mestu, namenjena pripadnicama lepšeg pola, dok će muškarci sačekati na „GTi“ verziju, koja će biti predstavljena za desetak dana u Parizu.

„Pežo 208“ je u proseku 110 kilograma lakši od prethodnika sa oznakom „207“, na čijoj je bazi i napravljen. To se najbolje vidi po identičnom međuosovinskom rastojanju od 2,54 metra.

Primerak na upoznavanju imao je pod poklopcem motora poznati 1,6- litarski e-HDI dizel iz PSA grupacije. Uz željenu prirodu modela „208“ i ne ide najbolje zbog vibracija i karakterističnog zvuka, ali njegove 92 konjske snage, prilično velik obrtni moment od 230 njutnmetara i deklarisana kombinovana potrošnja od 3,8 litara/100 km verovatno su karakteristike koje će mu u današnje vreme doneti veliki broj poklonika.

Enterijer je vidno drugačiji od onog u prethodniku, a u oči posebno upada obruč volana izuzetno malog prečnika. Iako sve posle nekoliko minuta deluje da je u redu, na prvo sedanje i pokušaj pronalaženja idealne pozicije čini se kao da je volan smešten vozaču u krilu, bez mogućnosti dovoljnog podizanja uvis i izvlačenja po dubini kako bi se ovaj položaj kompenzovao podešavanjem sedišta, koje je, u našem paketu opreme „alur“ - sportskog oblika. BLIC