Nova trasa puta preko planiskog prevoja Čemerno na magistralnom putu Gacko-Foča, višemilionske vrijednosti, biće završena do kraja ove godine i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

cemernoRukovodilac gradilišta Konstantin Tošović potvrdio je Srni da će do kraja septembra u potpunosti biti završen najduži tunel u BiH, nakon čega slijede i drugi završni radovi na trasi kojom će ove godine proći prva vozila.

"Urađeni su propusti, zidovi, ivičnjaci, nasut tampon između dva tunela, a planiranom dinamikom radimo i druge poslove na trasi“, precizirao je Tošović i dodao da je u toku betoniranje u tunelu oko trećeg proširenja i na ulazu, nakon čega slijede elektrifikacija i drugi završni radovi.

Prema Tošovićevim riječima, ostalo je još da se završi asfaltiranje oko 200 metara trase, odnosno radovi na mostu od 100 metara i na jednom zidu koji je zahtjevniji.

Na terenu je svakodnevno oko 200 radnika koji, uprkos kompleksnom terenu, uspijevaju da prate rokove i koji, bez obzira na vremenske prilike, ne dozvoljavaju da radovi budu prekinuti.

radovi na prevoju cemernoRadovi, za koje je Vlada Republike Srpske izdvojila 72 miliona KM, počeli su u septembru 2008. godine, a urađena su dva mosta, dva tunela i vijadukt.

Tokom radova na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvija se privremenom obilaznicom.

U toku realizacije projekta, zbog nepovoljne geologije terena, premještana su čitava brda, napravljeni su kosi potporni zidovi, a na pojedinim mjestima pravljeni su zasjeci i kosine do pet metara više nego što je predviđeno, kako se ne bi obrušio materijal i da bi se trasa osigurala.

cemernoPut preko planinskog prevoja Čemerno, zbog aktiviranog klizišta kao i u zimskom periodu, predstavljao je veoma problematičnu i rizičnu saobraćajnicu za vozače zbog čega je Vlada Republike Srpske proritetno izdvojila sredstva da se riješi problem ove putne komunikacije.

Novi put preko prevoja Čemerno omogućiće bolju povezanost sjevernog dijela Srpske sa južnim, ali i sa Srbijom i Crnom Gorom, te skratiti put Gacko-foča za desetak kilometara. SRNA