Košarkaši Srbije igraće sledeće godine na Eurobasketu u Sloveniji! Izabranici Dušana Ivkovića pobedili su u hali "Pionir" selekciju Izraela sa 83:67 (28:14, 23:17, 12:16, 20:20) i kao trećeplasirani u grupi plasirali su se na kontinentalno takmičenje. kosarka srbija

Nenad Krstić i drugovi odigrali su u većem delu susreta izuzetno dobro, a Srbija je imala i "+23" protiv Izraela. Jedna od najvećih mana ove ekipe, pad u igri u finišu meča, ponovo se dogodio, ali Dudini izabranici nisu dozvolili Izraelu da smanji njihovu prednost na jednocifren broj.

Srbija je imala šansu da u poslednjem minutu dođe i do pobede od 19 poena razlike, koja bi joj donela drugo mesto u grupi, ali je Izrael brzo pravio prekršaje a protivnički igrači na drugoj strani su bili precizni prilikom penala.

Srbija je imala više asistencija (21-14), pet izgubljenih lopti manje (12-17) i četiri
ukradene lopte više (12-8). Pored toga, "orlovi" su imali čak 15 šuteva više od Izraela.

Posle dve početne loše odbrane pod košem, naši košarkaši su jako brzim napadima došli u trećem minutu utakmice do prvog vođstva od 8:6.

Serija je nastavljena poenima Krstića i Anđušića, čija je trojka prvi put podigla ceo Pionir na noge. Teodosić je igrao odlično prilikom organizacije igre i razigravao je Savanovića i Krstića. Njih trojica su uz Anđušića i Tepića činili prvu petorku.

Krstić je poentirao za 16:8 na polovini prve četvrtine, dok je Anđušić novim košem po prvi put doneo Srbiji dvocifrenu prednost.

U poslednjih nekoliko minuta, naši košarkaši su malo po malo uvećavali prednost pa je ona na kraju iznosila čak "14".

Srbija je sjajno otvorila drugu četvrtinu, serijom od 9-0 koja je najavila ubedljivu pobedu. Nakon što je Lior Elijahu dva puta zaredom pogodio, Dušan Ivković je zatražio prvi tajm-aut u kojem je "izribao" Milana Mačvana zbog loše odbrane.

Krstić i drugovi su novim poenima održavali 20 poena razlike, dok je Ivković na polovini četvrtine iz igre povukao ne previše raspoloženog za igru Rašića, i uveo Nedovića.

Finiš ove deonice doneo je malu seriju Izraela od 5-0 ali i lepe napade Teodosića i Anđušića. Teo je u poslednjem napadu pogodio trojku za "+20".

Treća četvrtina bila je najlošija u meču. Ivković je ostavio na klupi skoro celu početnu petorku, a na terenu su bili Štimac, Teodosić, Rašić, Bjelica i Savanović. Izrael je odigrao sjajnu odbranu i nije dozvolio Srbiji više od 12 poena.

Dominirali su Štimac i Bjelica, ali se prednost polako topila i u 29. minutu bilo je 61:45. Krstić je u finišu pogodio, ali i Kožikaro na drugoj strani. Ivković je tokom poslednjeg tajm-auta žustrim kritikama pokušao da probudi neočekivano uspavan tim Srbije.

Srpski košarkaši su postigli poen na početku poslednje deonice, ali na drugoj strani Izraelci su smanjili na 65:52. Ne pamti se kada je bilo 13 razlike za nas. Tepić je trojkom umirio saigrače i navijače, pa su "orlovi" imali ponovo karakterističnu rezultatsku prednost.

Ponovo se dogodio nedopustiv pad u igri Srbije i polovinom poslednje deonice protivnici su načinili seriju 7-0 (71:59), nakon koje je Savanović sa penala povisio na "+14".

Usledila je zabrinjavajuća trojka Izraelaca ali je Teodosić uzvratio istom merom za 76:62 na dva minuta do kraja.

Tada se jasno videlo da Izraelci nemaju nameru da prepuste Srbiji drugo mesto u grupi i usledio je uzbudljiv finiš u kojem se tražio način da se pobedi sa 19 poena razlike.

Srbija je 58 sekundi pre kraja vodila sa 12 poena prednosti, a tada je Rašić postigao trojku, a onda i iskoristio dva slobodna bacanja, ali ipak nije u poslednjih 20 sekundi uspela da dođe do željenog vođstva.

Milenko Tepić bio je najefikasniji igrač Srbije sa 16 poena, dok je Nenad Krstić zabeležio 14 poena uz sedam skokova. Nemanja Bjelica upisao je 12 a Danilo Anđušić deset poena.

Omri Kaspi bio je najraspoloženiji u timu Izraela sa 20 poena, dok je Gaj Pnini dodao 13.

Tako je Srbija kvalifikacije završila sa skorom od šest pobeda i četri poraza, istim kao Izraelci, ali lošijom koš razlikom. Ipak, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe plasirala se na Eurobasket. BLIC