Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike u saradnji sa Državnom agencijom za istragom i zaštitu (SIPA), MUP-om Kantona Sarajevo i Tužilaštvom BiH izvršili su u ranim jutarnjim časovima danas pretrese na 30 lokacija na području Republike Srpske i FBiH. Na području Republike Srpske pretresi su izvršeni na području opština Pale, Istočna Ilidža, Zvornik, Bijeljina i Trebinje.

policijaU akciji kodnog naziva „Lutka“ slobode je lišeno 25 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima ubistva, pokušaj ubistva, iznuda, zelenaštvo, razbojništva i druga krivična djela koja su u proteklom periodu počinjena na području koje operativno pokriva Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, MUP Kantona Sarajevo i drugo.

U dugo pripremanoj policijskoj akciji angažovano je oko 400 pripadnika policijskih agencija, od čega je 150 policijskih službenika MUP-a RS (Uprava kriminalističke policije, Specijalne jedinice policije, centri javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, Bijeljina i Trebinje).

Krivična djela za koja su sumnjiče lica koja su jutros lišena slobode u velikoj mjeri su opterećivala MUP RS i očekujemo da će tokom krivičnog postupka protiv njih doći do potpune istine o brojnim, do sada nerazjašnjenim krivičnim djelima na prostoru Istočnog Sarajeva.

Istovremeno, u istom periodu kada je započela akcija «Lutka», Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo je pod nadzorom Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo započeo i akciju kodnog naziva «Imperijal». U ovoj akciji slobode je lišen veći broj lica na prostoru Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela «iznuda» i «zelenaštvo», a u vezi sa krivičnim djelima «organizovani kriminal». Lica koja su lišena slobode su od ranije poznata policiji i u toku dana će uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predata dežurnom tužiocu Okružnog tužilaštva Istočnog Sarajevo.

Postoji osnovana sumnja da novac korišten za krivično djelo «zelenaštvo» koja su počinila lica lišena slobode u akciji «Imperijal» potiče od krivičnih djela koja su izvršena u akciji «Lutka». MUP