Osnovna škola /OŠ/ "Jova Jovanović Zmaj" u Trebinju uskoro će, nakon 30 godina, dobiti modernu fiskulturnu dvoranu, što će doprinijeti kvalitetnijoj nastavi.

fiskulturna dvorana bregoviDirektor ove obrazovne ustanove Milorad Stevović potvrdio je Srni da su radovi počeli danas. On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prije nekoliko mjeseci odobrila 350.000 KM za dovršetak dvorane čija je gradnja počela ranije, ali je jedno vrijeme obustavljena zbog nedostatka sredstava.

Izvođač radova je preduzeće "Astro-plan" iz Brčkog koje bi, kako je planirano, trebalo da završi radove za 70 kalendarskih dana.

Ova osnovna škola jedina je u Republici Srpskoj, koja sa kapacitetom većim od 1.200 učenika, od osnivanja 1983. godine nema fiskulturnu salu, a časovi fizičkog vaspitanja održavaju se u dvorištu škole, a tokom zime u učionicama.

"Mnogo će nam značiti ova dvorana, jer ćemo napokon moći da organizujemo kvalitetniju nastavu fizičkog vaspitanja kako je i predviđeno", rekao je Stevović, te dodao da će odobrena sredstva biti dovoljna za realizaciju cijelog projekta.

On je napomenuo da će, ako ipak budu potrebna dodatna sredstva za opremanje ili druge namjene, resorno ministarstvo iznaći mogućnosti da se finansijska konstrukcija zatvori.

Dvorana će imati igrališe dimenzija 32 puta 21 metar, svlačionice, kabinete, prostorije za rekvizite i mokre čvorove, a nastavu će moći da obavljaju istovremeno dva, odnosno četiri odjeljenja.

Na dvorani su do sada urađeni temelji, donja ploča i dignuta je konstrukcija sale, a slijedi pokrivanje i drugi radovi.

Iz Razvojnog programa Republike Srpske ranije je izdvojeno 429.000 KM za radove u ovoj školi, koji su obuhvatili dogradnju dvije učionice, sanaciju mokrih čvorova, uvođenje centralnog grijanja u Područnom odjeljenju Lastva, te izgradnju temelja i konstrukcije za fiskulturnu dvoranu. SRNA