U organizaciji Udruženja evropskih umjetnika, “European Artists Association“(EAA) od 12. do 26. avgusta, u Essenu (Njemačka) održan je jubilarni 20. Evropski umjetnički simpozijum “European Artists Symposium”, na kome je učestvovalo oko 40 eminentnih umjetnika iz svih krajeva svijeta.

 Balkan su predstavljale 2 umjetnice iz BiH - mr Vera Kekić, akademski slikar i grafičar iz Trebinja i mr Bojana Stojakovic, akademski slikar iz Doboja, kao i dvoje umjetnika iz Srbije - profesor Dušan Todorović, akademski slikar i grafičar iz Novog Sada i docent Maja Jockov, akademski grafičar, takođe iz Novog Sada.

 žTema ovogodišnjeg simpozija bila je "Chronos & Kairos" – preuzeta iz grcke mitologije, dok je Tema konferencije: "Kulturna raznolikost u umjetnosti i njena prezentacija".

Tokom simpozijuma umjetnici su se takođe predstavili sa ličnim, umjetničkim prezentacijama vezanim za svoj rad, ujedno predstavljajuci zemlju i kulturu iz koje dolaze.

U okviru simpozijuma, pored konferencije i prezentacija umjetnika, održane su i likovne radionice, kao i edukativne posjete muzejima u Dizeldorfu i Paderbornu, u kojima su u “Noći otvorenih Muzeja”, 25.8.2012., učestvovali i neki od članova ovog prestižnog udruženja, tačnije Karola Teschler (predsjednica udruženja) i Wolfgang Brenner, poznati likovni stvaralac.
Takođe, tokom simpozijuma, istaknut je i rad na humanitarnoj izložbi „Art20“, značajnoj međunarodnoj izložbi minijatura, koja je ove godine je, poslije Novog Sada, predstavljena i u Trebinju u Muzeju Hercegovine, u okviru „Trebinjskih ljetnjih svečanosti“, a potom, ovih dana i u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje, u Doboju.

Ovu humanitarnu izložbu u svojim gradovima organizovale su umjetnice Vera Kekić i Bojana Stojaković, članice “European Artists Association“.

Po završetku simpozijuma, održana je i zajednička, kolektivna izložba djela nastalih na tom sazivu u kojem su se umjetnici predstavili sa po 3 svoja rada.
Izložba je otvorena u velikom prostoru Haus am Turm u Essen / Werdenu, a od 18. do 19. avgusta po prvi put održana je i Evropska umjetnička konferencija, u periodu na kojoj su učestvovali eminentni umjetnici, kustosi i istoričari umjetnosti iz SAD, Velike Britanije, Holandije i Njemačke. Opština Trebinje