Bileća je, sudeći prema imenima filmskih radnika koja potiču iz tog mjesta ili njegove okoline, jedan od najvećih srpskih filmskih gradova uprkos činjenici da cijela opština jedva da ima 14.000 stanovnika. oskarovci

Među umjetnicima iz svijeta filma najčešće se i najprije pominju Karl Malden (Milan Sekulović) i Dušan Vukotić, obojica dobitnici Oskara koji im je dodijelila Američka filmska akademija.

- Otac Karla Maldena, Petar Sekulović, otisnuo se iz Bileće uoči Prvog svjetskog rata i stigao čak i do Amerike u potrazi za zaradom i boljim životom. Tamo su ubrzo rodio i sin Mladen. Sekulovića danas više nema u Bileći, ali na njih podsjećaju njihovi porodični spomenici u groblju u obližnjem Podosoju, koje je, sve do posljednjih decenija 20. vijeka bilo i gradsko pravoslavno groblje. Ali o njima je u Bileći ostala priča, a stariji mještani su ih zapamtili kao izvrsne glumce i pozorišne i amaterske radnike i odlične zanatlije - priča Šćepan Aleksić, dugogodišnji hroničar tog kraja.

Od bilećkih Sekulovića, posljednja je u tom gradiću, prije četrdesetak godina, umrla Stana Sekulović, koja je bila strina Karla Maldena. Iako nepismena, bila je odlična glumica nekadašnjeg bilećkog amaterskog pozorišta, pri čemu joj je u čitanju i učenju uloga pomagao muž Stevo, takođe izvrstan glumac amater.

- Oskarovac Dušan Vukotić, koji je prije nekoliko godina umro u Zagrebu, u Bileći je rođen i tu proveo najranije djetinjstvo. Njegov otac bio je službenik, pa se tako i našao u tom kraju - dodaje Aleksić.
Tu se ne završava lista filmskih velikana koji imaju bilećko porijeklo.

- Svjetski čuveni režiser Emir Kusturica, koji je rođen i odrastao u Sarajevu, takođe ima bilećke korijene, jer mu je otac iz obližnjeg sela Plana, a u Sarajevu se našao poslije Drugog svetskog rata. Bilećani su i pisci i scenaristi Momo Kapor, Radoslav Bratić i Mirko Kovač - veli naš sagovornik.
Lista se ni tu ne završava jer bilećke korijene imaju i glumci Boris Komnenić i Ljiljana Blagojević. U Bileći su rođeni i odrasli i beogradski glumac Dragoljub Denda i zagrebačka glumica Ankica Dobrić.

- Da sve bude zanimljivije prije nekoliko godina je jedan beogradski list sačinio listu najmoćnijih i najuticajnijih Srba u svijetu. Osim Emira Kusturice i Karla Maldena, na toj listi se našla i američki kongresmen Melisa Luburić Bin. Nevjerovatno, ali i ona je porijeklom Bilećanka. Roditelji njenog oca stigli su u Ameriku između dva svjetska rata i potiču iz bilećkog sela Rioce. U Bileći i danas imaju dosta rođaka Luburića, Vukovića i Miloševića - ispričao nam je Šćepan Aleksić.