Japanska „Tošiba“ (Toshiba) ozbiljno je shvatila sajam IFA u Berlinu pa je tako ove godine predstavila najviše proizvoda od kada izlaže u ovom nemačkom gradu. Iako se asortiman kreće od kamera do audio sistema najviše interesovanja su izazvali 4K televizor i novi ultrabukovi. tablet i laptop

Od unapređenih ultrabukova, model „Satellite U920t“ je zbog dizajna okupljao najviše posetilaca. Čini ga ekran osetljiv na dodir dijagonale 12.5 inča (31,8cm) i posebna tastatura. Iako ovakav koncept nije toliko stran za „Android“ uređaje, ovo je među prvima koji je namenjen za „Vindovs 8“ (Windows) operativni sistem, pa se dobija pravi osećaj pretvaranja tableta u noutbuk.
Ekran je rezolucije 1366x768 piksela, zaštićen je „Gorila Glas“ (Gorilla Glass) tehnologijomi može da prepozna do pet prstiju odjednom. Kada se koristi kao tablet, malo je veći, pogotovo što je 10.1 inča nekako postao standard. Dolazi sa odličnim specifikacijama koje su ukombinovane između noutbuka i tableta, a svakako najbolju stvar čini SSD disk od 128 GB uz koji pokretanje sistema ide veoma brzo. Odličan detalj predstavlja tastatura sa mat crnim dugmićima i LED pozadinskim osvetljenjem.

Još jedan novi član ultrabuk serije je model „Satellite U940“ koji takođe dolazi sa trećom generacijom„Intelovih“ procesora.

Ono što postaje hit u svetu jesu televizori sa 4K rezolucijom i dijagonalom ekrana od 84 inča (213 cm), pa je stoga japanski proizvođač najavio upravo ovakav model koji će se naći u prodaji naredne godine. Koristiće pasivne 3D naočare, a kod reprodukcije takvih sadržaja, zbog rezolucije od 4096 x 3072 piksela, zagarontavan je fullHD.

Uprkos tome što mogu da reprodukuju 3D sadržaj, proizvođači ne potenciraju puno na tome, pa se može zaključiti da će upravo ovakvi 4K modeli preuzeti primat u narednih nekoliko godina. Za sada su samo „Tošiba“, „Soni“ (Sony) i „LG“ predstavili ovakve modele, ali se očekuje da i drugi proizvođači krenu u tom pravcu, kako ne bi zaostali na tržištu. Iako im je cena preko 20.000 dolara, za sada se čini da postoji veliki broj zainteresovanih kupaca, a proizvođači su istakli da kada ovakvi televizori krenu u serijsku proizvodnju verovatno će doći do značajnog redukovanja cene.

Treba istaći i da je „Panasonik“ predstavio 8K televizor sa ekranom veličine 145 inča (368 cm), ali to je za sada prototip, tako da nema podataka o ceni i dostupnosti. BLIC