Na području Sedlara u Popovom polju kod Trebinja pripadnici Civilne zaštite i mještani uspjeli su noćas, uz velike napore, da odbrane kuće od vatrene stihije koju je razbuktao vjetar, potvrdio je Srni načelnik Civilne zaštite Mirko Ćurić."LJudi su ulazili u vatru. Mislili smo u jednom trenutku da nećemo moći spasiti objekte, ali na sreću, maksimalnim angažovanjem, rano jutros vatra je odbijena od kuća", rekao je Ćurić i podsjetio da je na tom području požar bio pod kontrolom, ali da ga je jak vjetar sinoć aktivirao.

pozari

Prema Ćurićevim riječima, trenutno je pod kontrolom požarište Diklići - Poljice prema Sedlarima, ali je upućeno pojačanje ukoliko se vatra ponovo rasplamsa.

Na području Trebinjskih brda jutros ponovo djeluje helikopter Oružanih snaga BiH, dok će na područje Bijele Gore, gdje je požarna linija duga desetak kilometara, a vatra ide prema visokoj šumi, kao pojačanje biti upućen deminerski tim.

Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo Srni je potvrdio da su požari aktivni i na području ostalih istočnohercegovačkih opština, ali da ne prijete naseljenim mjestima.

Prema njegovim riječima, u toku noći požar u rejonu Kovačica prema Crvlju u nevesinjskoj opštini uspješno je odbijen od sela.

Prelo kaže da je po nekoliko starih požara aktivno u svim opštinama, ali da se aktiviraju i nova požarišta, pa će se danas odrediti prioritetna područja po kojima će djelovati helikopter.

"Ono što nam je cilj u akciji gašenja jeste da nema povrijeđenih ni izgorjelih kuća", rekao je Prelo i istakao da, iako je ljudstvo na terenu na izmaku snaga, nijednog trenutka ne posustaju već rizikuju živote da ničija imovina ne bi stradala. SRNA