Požari na području Hercegovine trenutno su pod kontrolom, svojim obimom za sada ne prijete da ugroze veće površine ni imovinu ali je neophodno angažovanje pomoći iz vazduha, rekao je danas u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo.

cadjo i tegeltija u posjeti pozaristima

Nakon obilaska požarišta na području Hercegovine, Čađo je istakao
da je u ovom trenutku teško predvidjeti dalje odvijanje situacije jer se stanje mijenja iz časa u čas, napominjući da su predstavnici službi za gašenje požara maksimalno angažovani i da je stanje iscrpljujuće.

"Ono što je u ovom trenutku neophodno je rad i saradnja sa građanima da u slučaju eskalacije požara priteknu u pomoć kao i da dojave ukoliko primijete požar“, rekao je Čađo i dodao da će se utvrditi i prioriteti za angažovanjem dodatnih snaga i materijalno-tehničkih sredstava.

Čađo je napomenuo da će se ponovo zatražiti angažovanje podrške iz vazduha, dodajući da su po tom pitanju kapaciteti ograničeni, ali da postoji mogućnost za njihovim djelovanjem u Hercegovini u poslijepodnevnim časovima.

"Osim angažovanja helikoptera Oružanih snaga BiH, druga potencijalna mogućnost je pomoć helikoptera Rusije iz baze u Nišu“, naveo je Čađo i dodao da su Savjet ministara BiH i druge nadležne strukture učinile sve da se takva pomoć ukaže na požarište u Republici Srpskoj, pri čemu je Hercegovina prioritet.

Kao jedan od problema kada su požari u pitanju, Čađo je naveo njihovo širenje iz susjednih država, jer se, kako je rekao, zbog neintervenisanja velikom brzinom šire i prelaze na područje Hercegovine što dodatno opterećuje ovdašnje vatrogasce.

cadjo i tegeltija u posjeti pozaristima

"Preko Republičke uprave civilne zaštite i lično ću se potruditi da stupimo u kontakt sa kolegama iz Crne Gore i Hrvatske kako bi ih upozorili na ovu pojavu", dodao je Čađo.

Načelnik Regionalnog centra civilne zaštite Radoslav Prelo podsjetio je da je u svakoj opštini istočne Hercegovine aktivno po nekoliko požara, a da tri prelaze iz susjednih država.

"Sve rapoložive snage su danonoćno na terenu i nadljudskim snagama se bore sa požarima, ali je nemoguće bez kiše ugasiti one koji danima bukte na nepristupačnom terenu", rekao je Prelo i dodao da je najbitnije da do sada nije bilo ljudskih žrtava ni veće štete po materijalna dobra.

On je naveo da su trenutno prioriteti u gašenju područje Trebinjskih brda, planine Bjelasnice u Gacku i Vranjskih i Sitnice u Bileći.

Prelo je napomenuo da je požar u Hercegovini zahvatio površinu od oko 8.000 hektara.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Dragan Nosović podsjetio je da je ovaj centar u proteklih mjesec dana dokumentovao ukupno 12 požara, te da su Okružnom tužilaštvu podnesena dva izvještaja protiv lica za koja se sumnja da su izazvali požare na području Gacka i Koteza u Trebinju.

Prema njegovim riječima, ostali požari su manjih razmjera i iz nadležnosti su opštinskih organa, odnosno komunalne policije i njima je dostavljena informacija ko je izazvao te požare.

Nosović napominje da se ni u jednom ovom slučaju ne radi o namjernom ni o organizovanom izazivanju požara već da su svi izazvani iz nehata.

Požarišta u Hercegovini sa ministrom Čađom obišao je i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, nakon čega je u CJB Trebinje održan sastanka sa predstavnicima svih regionalnih službi za gašenje. SRNA