Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kojoj  igraju  trebinjci Marko Rikalo i Stefan Glogovac, osvojila je Evropsko prvenstvo B divizije, nakon što su proteklog vikenda na Ilidži u finalnom susretu savladali selekciju Češke rezultatom 76:64.

bh reprezentacija

Nakon što su plasmanom u finale oba tima obezbijedila učešće u A diviziji naredne godine, utakmica je bila mnogo opuštenija nego je to uobičajeno za jedno finale.

Izabranici Nenada Markovića su igrali dosta dobro u prvih deset minuta, ali je na kraju prve četvrtine rezultat glasio 17:16. Ipak, mnogo boljom igrom u odbrani u drugoj četvrtini naši košarkaši odlaze na 15 razlike, da bi na poluvremenu imali 13 poena razlike 37:24.

Sjajna igra nastavila se i u trećem periodu. Naročito su bili raspoloženi Buza i Nurkić, ali i ostatak naše ekipe je odigrao izuzetno dobro, te Česi nisu imali nikakve šanse za povratak u utakmicu. Nakon trideset minuta igre bh. košarkaši su imali vodstvo 58:45.

Zahvaljujući sudijskoj pomoći mladi košarkaši Češke su na šest minuta do kraja utakmice spustili prednost nakon dugo vremena ispod deset poena 63:54.

Marko Rikalo

Ipak, naši košarkaši su do kraja uspjeli povećati ponovo prednost na konačnih plus 12.

Nedim Buza je predvodio naš tim sa 20 poena , Jusuf Nurkić je dodao ponovo double-double učinak 18 poena i 11 skokova, dok je kod Češke Radovan Kouril ubacio 24 poena. (sportsport.ba/TrebinjeLive)