Sarajevski profesor Jusuf Mulić našao dokaze da je Sutorina u Herceg Novom nekad pripadala Trebinju, što je sada Republika Srpska, i tvrdi da bi Crnogorci trebalo da je vrate.trebinju pripada sutorina

Nakon što je od Hrvatske tražila da joj ustupi deo teritorije u Malostonskom zalivu na Jadranu, izgleda da će Bosna i Hercegovina i od Crne Gore zahtevati da joj prepusti deo svoje teritorije na moru. Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić našao je dokaze da je oblast reke Sutorine u opštini Herceg Novinekad pripadala BiH, pa bi ta zemlja sada mogla da je traži nazad.

Mulić je, radeći na monografiji „Hercegovina“, došao do dokumenata od 25. septembra 1936, koji potvrđuju da je uredbom ministra policije Kraljevine Jugoslavije područje Sutorine i Kruševice bez ikakvog objašnjenja izdvojeno iz Trebinja i pripojeno Kotoru.

On tvrdi da se na to niko nije obazirao 76 godina i da bez ikakve sumnje Sutorina pripada BiH, zajedno sa svojim izlazom na more.

- Područje Sutorine je od 1382. do 1936, dakle 554 godine, bilo u sastavu trebinjske opštine. BiH je priznato pravo na granice koje su utvrđene Berlinskim ugovorom iz 1878, a prema njemu je područje Sutorine i Kruševice u sastavu Trebinja - rekao je Mulić za Dnevni avaz.

Prema njegovim rečima, uredba iz 1936. stavljena je van snage zakonom iz 1946. godine.

- Veoma je važno da ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori, a eventualni usmeni dogovori političkih rukovodilaca o tim pitanjima nemaju nikakvu pravnu snagu - ističe Mulić.

On dodaje da, uz odgovarajuće dokaze, BiH treba da traži od Crne Gore da mirnim putem vrati Sutorinu tamo gde pripada. U slučaju da ona to ne želi da uradi, ceo postupak treba pokrenuti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Inače, nedavno je BiH tražila da se Hrvatska odrekne vrha poluostrva Klek i dva ostrvca Mali i Veliki Školj i ustupi joj taj deo teritorije, koji bi bio pripojen Neumu. Sporazum o tome potpisali su 1999. bivši predsednici Hrvatske i BiH, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović

Krivokapić: To je anegdota

Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, rekao je da je Sutorina više anegdotsko pitanje nego stvar koja je utemeljena papirima.

- Kada govorimo o Sutorini, prema dokumentu o razgraničenju iz 1953. između BiH i Crne Gore, nije razjašnjeno pitanje samo jedne katastarske opštine od 77 hektara - istakao je Krivokapić. KURIR