U Opštini Trebinje danas je obavljeno potpisivanje ugovora za Projekte aktivnosti u zajednici (PAZ), koji su ispunili uslove Javnog poziva za dodjelu sredstava iz grantaza ove namjene Budžeta Opštine Trebinje za 2012. godinu.

paz

Sredstva namjenjena projektima aktivnosti u zajednici u 2012. godini dodjeljena su slijedećim organizacijama:
1. Dječiji dnevni centar - za projekat „Vesela kućica“ - sredstva u iznosu od 5.648.50 KM, 2. Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica opštine Trebinje – „Kako se osjećate – nama je važno“ - 6.450,88 KM, 3. Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ – „Moja beba“ – 5.903,66 KM, 4. Savez invalida rada opštine Trebinje – „Bolji položaj članova Saveza invalida rada opštine Trebinje“ - 6.257,00 KM, 5. Kolo srpskih sestara – „Pružimo pomoć bolesnim i nepokretnim“ – 6.586,46 KM, 6. JU Centar za socijalni rad Trebinje – „Smanjenje siromaštva najsiromašnijih“ – 6.037,24 KM, 7. Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ – „Zapošljavanjem mladih sa invaliditetom povećavamo njihovu socijalnu uključenost“ – 6.453,68 KM i 9. Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Trebinje – „Pomoć i podrška osobi sa invaliditetom“ – 6.597,80 KM.
Snežana Misita iz Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ ističe da im sredstva dobijena iz Budžeta Opštine, kao i podrška gradonačelnika, znače mnogu u daljem radu. „Naše Udruženje je osnovano prije dvije i po godine i već imamo 12 beba i devet trudnica, od kojih troje blizanaca. Sredstva ćemo iskoristiti za pomoć članstvu za odlazak na vantjelesnu oplodnjui liječenje steriliteta, jer to puno košta“, kazala je Misita. „Dobijena sredstva ćemo iskoristiti za podršku sistemu koji smo već razvili, a to je zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ovo je nastavak jednog čprocesa koji traje već duže godina gdje je Opština Trebinje i njeno rukovodstvo naš bitan oslonac u čitavom našem radu. Ta podrška nam omogućuje da osobe sa invaliditetom mogu da žive normalno u svojim porodicama i u okviru lokalne zajednice, a ne da budu smještene u neke ustanove zatvorenog tipa“, rekao je Mijart Šarović iz Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“.
Nada Bijedić iz Udruženja dijabetičara regije Trebinja naglasila je značaj sredstava koja se izdvajaju iz Budžeta kao i podrške rukovodstva lokalne zajednice u borbi protiv dijabetesa, gdje se, kako je rekla, iz dana u dan, posebno u mlađem uzrastu, i na ovim prostorima povećava broj oboljelih od ove opake bolesti.

paz

Gradonačelnik Trebinja je ovom prilikom ocjenio da je ovo nastavak dobre politike koju je Opština Trebinje provodila poslednjih godina i vjerujem da će je i Grad Trebinje nastaviti i ubuduće. „Svake godine u Budžetu izdvajamo sredstva za PAZ-ove ido sada smo imali samo pozitivna iskustva, jer su svi odobreni projekti donijeli određene rezultate“, rekao je dr Ćuk.
Ukupno, za finansiranje PAZ-ova Budžetom za 2012. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 49.935,l22 KM. Opština Trebinje