Na Zubačkim Ublima kod Trebinja, ovog vikenda priređen je tradicionalni narodni sabor pod nazivom „Iz ustanka nicaše sloboda“.

ubla trebinje

U ime grada Trebinja, okupljene na Zubačkim Ublima sinoć je pozdravio v.d. gradonačelnika Trebinja dr Dobroslav Ćuk.

Ističući da ovaj živopisni krajolik i očuvani kutak prirode nije slučajno postao mjesto narodnog sabiranja, dr Ćuk je rekao da je ovaj kraj ima burnu istoriju brojnih ustanaka i junaka, kao i neprestane borbe za slobodu.

„Tada je narod stajao pod jednim barjakom, okupljen oko jednog cilja, vođen jednom vizijom. 

Uvjeren sam da nam je to zajedništvo, da nam je taj duh narodne sabornosti, kojim smo tada kroz mnoga druga istorijska iskušenja osvajali slobode, i danas jednako potreban, kada su pred nama nova pitanja i izazovi,, oni mirnodopski, kako da se izborimo sa ekonomskim nedaćama svakodnevnice i kako da život svoj u slobodi učinimo ljepšim, humanijim i prosperitetnijim“, rekao je gradonačelnik Trebinja, dodavši da je zadatak svih, ma gdje bili i šta radili, ublažavanja ekonomske krize i zaustavljanja pada životnog standarda.

ubla trebinje

Prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić, koji je, ovom prilikom, podsjetio na dugovjekovne veze naroda sa obje strane orjenskog visa. „Dolazeći godinama na ovo mjesto sabora, doživljavamo se kao jedno biće, braća, kao saplemenici. Ubla su vijekovima bila mjesto spajanja, a ne razdvajanja, a vjerujem da će tako biti i u buduće“ naglasio je Mandić.

U muzičkom dijelu programa sabora na Zubačkim Ublima nastupili su članovi GKUD Alat SL iz Trebinja, narodni gusalar Dragan Šaraba, te poznati pjevač narodne muzike Rade Jorović. Opština Trebinje