Svečanost otvaranja 30. ljetnih olimpijskih igara počela je na Olimpijskom stadionu u Londonu u 22 sata, a posle prigodnog programa i svečanog defilea Olimpijada je proglašena otvorenom.

Olimpijske igre London 2012

Ceremonijom otvaranja pred oko 60.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Londonu sinoć su počele 30. Letnje olimpijske igre.

Kraljica Elizabeta II zvanično je proglasila Igre otvorenim. Ona je nedavno proslavila 60 godina na tronu, a počela je da vlada nekoliko godina posle OI u Londonu 1948.

Olimpijsku baklju u štafeti je nosilo oko 8.000 ljudi tokom 70 dana. Čast da unese olimpijski plamen na stadion pripala je britanskom veslaču Stivenu Redgrejvu, osvajaču pet olimpijskih zlatnih medalja na pet OI od 1984. do 2000. godine.

Samo paljenje baklje bio je poseban spektakl, gde su sportisti upalili veliki vatreni krug koji je na sredini stadiona pretvorio u vatreni stub.

Predsednik Organizacionog odbora OI Sebastijan Koe poželeo je svim sportistima dobrodošlicu u London - jedini grad koji je organizovao Igre tri puta.

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog istakao da je bilo potrebno mnogo teškog rada da bi se pripremile Igre i zahvalio domaćinima.

"Prvi put u istoriji u svim timovima su i devojke i mladići - to je veliki podstrek za ravnopravnost polova", rekao je Rog.

Spektakl "Ostrvo čuda" počeo je prikazivanjem Velike Britanije po prepoznatljivim livadama, imanjima, ali i "medvedićem iz romana Vini Puom, uz koga su se generacije dece uspavljivala.

Naredni segment pokazao je industrijsku revoluciju u Britaniji u 18. i 19. veku, koja je bila temelj imperije i uticala na svetsku istoriju. Dimnjci su zamenili pašnjake i ovce, a kako je industrijalizacija proizvela i oružje - za trenutak je nastao tajac u čast svih poginulih u ratovima.

Šou je prikazao i najznačajnije likove iz britanske literature: "Kapetan kuk", "Petar Pan", "Kruela" iz "101 dalmatinca", likove iz "Hari Potera", kao i "Meri Popins".

Gost iznenadjenja bio je glumac Rouvan Etkinson koji je imao svoj deo programa uz muziku iz filma "Vatrene kočije".

Spektakl je koštao 42 miliona dolara, u njemu je učestvovalo 15.000 dobrovoljaca i obuhvatio je Šekspira, britansku pop kulturu, literaturu i muziku.

U defileu sportista učestvovalo je oko 10.500 takmičara iz 204 zemlje. Povorku je predvodila Grčka, kolevka Igara, dok je domaćin - Velika Britanija na stadion ušla poslednja.

Na čelu 115 olimpijaca iz Srbije državnu zastavu je nosio teniser Novak Djoković, a kada je tim ušao na stasdion sa tribina ga je pozdravio predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Sada tradicionalan, marš sportista uveden je 1908. godine upravo na OI u Londonu.

Otvaranju Olimpijskih igara prisustvovalo je više od 80 predsednika država i vlada, članovi britanske kraljevske porodice, kao i kraljevske porodice iz Bruneja, Luksemburga, Holandije, Španije i Švedske. VESTO ONLINE