Veselin Jevrosimović, jedan od najbogatijih Srba i vlasnik beogradske informatičke kompanije „Komtrejd grup“, namerava da u okolini Trebinja podigne jednu od najvećih solarnih elektrana u ovom delu Evrope!

solarna energijaKako saznaje Press RS, predstavnici beogradske kompanije u petak su na sastanku sa opštinskom upravom i Komisijom za koncesije RS predstavili plan za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, čija je okvirna vrednost 14 miliona KM.

Mada svi detalji još nisu precizirani, planirana elektrana, koja bi bila prva te vrste u Srpskoj, imala bi snagu od nekoliko megavata, s tim da bi opština Trebinje sa svoje strane dala zemljište.
Zbog velikog broja sunčanih dana, Trebinje spada među idealne lokacija za podizanje tzv. solarnih polja, koja daju ekološki čistu električnu energiju. Naruku „Komtrejdu" ide i prošlogodišnja odluka Vlade RS kojom je, po uzoru na slična rešenja u zemljama regiona i EU, uvedena subvencija za energiju dobijenu iz alternativnih izvora, poput malih hidroelektrana, vetrenjača i solarnih elektrana. Pritom se ubedljivo najveća subvencija odnosi upravo na solarne elektrane i energiju iz fotonaponskih panela, i to 36 feninga po kilovat-satu proizvedene struje.

Vlada RS uvela subvencije
Vlasnik najveće informatičke kompanije u jugoistočnoj Evropi i tvorac prvog srpskog računara još lane je najavio investicije u zelenu energiju. Zbog toga je, kao eksperiment, u dvorište kompanije u Beogradu postavio malu solarnu elektranu, a još tada je najavio da će u skorijoj budućnosti pokrenuti izgradnju mnogo veće elektrane.

Jevrosimović, koji poseduje pravo malo informatičko carstvo sa ispostavama širom sveta, do sada nije ni ulagao u BiH, iako je njegova kompanija prisutna u gotovo svim zemljama regiona, od Slovenije do Makedonije. Da planira ulaganje u Srpsku, Jevrosimović je najavio pre desetak dana, kada je Vladi RS poslao pismo namere o izgradnji solarne elektrane na području Trebinja, a sada sledi dogovor o lokaciji i potrebnim dozvolama.

Dobroslav Ćuk, načelnik opštine Trebinje, kaže da je utoku izbor najpovoljnije lokacije, s tim da su opcije lokalna industrijska zona i teren na putu za Dubrovnik. „Komtrejd" želi da podigne elektranu od 3-4 megavata, što je izuzetno velika snaga za solarnu elektranu. PRESSRS.BA