U nedjelju po Petrovdanu, 15. jula ove godine, u selu Zaplanik proslavljena je hramovna slava Sv. apostola Petra i Pavla. U obnovljenom hramu služena je sveta liturgija kojom je načalstvovao Episkom zahumsko hercegovački i primorski, Grigorije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije. Posebnu radost predstavljao je veliki broj vjernika koji su pristupili svetoj Čaši i pričestili se.

Petrovdanski sabor u Zaplaniku Domaćini su uručili zahvalnice Peru Sparavalu, iseljeniku u Češkoj, koji je zajedno sa svojom suprugom i sinovima, godina prikupljao novac za obnovu crkve, Veliboru Ratkoviću i Dragomiru Kovaču, sekretaru za izbjegla i raseljena lica BiH.

Petrovdanski sabor bio je prekidan za vrijeme ratova, pa tako i 1991-1995 godine., a ponovo je obnovljen 2008. godine.

Petrovdanski sabor u Zaplaniku "Crkva je u proteklom ratu skoro upotpunosti uništena od strane hrvatske vojske, i upravo ta jedinica koja je radila skrnavljenje ove crkve, uništena je na potezu Golubov kamen -  Orah - Začula, istakao je za TrebinjeLive Stevo Putica i dodao "crkva još nije upotpunosti završena, ostalo nam je još da uradimo ikonostas, zvono i zvonik i uređenje okoline. Za ove radove će nam biti potrebna sredstva u iznosu od 20 000 KM. Takođe bih želio da napomenem da je obnovu ove crkve pomogla i Opština Trebinje".

Idejni cilj hrvatske države je uništavanje i zatiranje naroda ovoga kraja, ali sabiranjem oko naših crkava i našom organizacijom, u tome nisu uspjeli. Zadnjih godina sve više obnavljamo crkve i kuće, tako da je svakim danom sve više i više povratnika u ove srpske krajeve, zaključuje Putica.

Petrovdanski sabor u Zaplaniku Svetoj liturgiji prisustvovao je i Dobroslav Ćuk, načelnik Opštine Trebinje. Ćuk je ovom prilikom izjavio, da će Grad Trebinje i u buduće  pomagati ove krajeve.

Posle liturgije, za sve vjernike priređena je trpeza ljubavi i kulturno umjetnički program.