Fudbalski savez mi je nudio ugovor na četiri godine, ali nisam hteo da ga prihvatim. Šta znači tako dugačak rok? Ako se ne kvalifikujemo za Brazil, prvi ću otići iako sam započeo smenu generacija, a uporedo jurim i rezultat - kaže za „Blic“ Siniša Mihajlović, selektor reprezentacije Srbije. Sinisa mihajlovic U Zvezdi je zbog duge tršave kose bio Barbika, u Italiji prosto Siniza, a svuda gde je igrao - bombarder. Rekorder Kalča po broju golova iz slobodnih udaraca. Omiljen i kasnije kao trener Intera, Bolonje, Katanije i Fjorentine, a odskora selektor „orlova“.

Na Evru ste videli Hrvate, naše rivale u kvalifikacijama za Brazil?

- Veoma dobra ekipa, a Modrić, Jelavić i Mandžukić su esktra asovi. Organizovani i fizički jaki, trenutno bolji od nas. Favoriti su u našoj grupi, ispred nas i Belgije. Ali to može da se promeni do marta, kada igramo s njima.

Kako vidite „orlove“ posle poraza od Španije, Francuske i Švedske?

- Tim sam podmladio, ali momci imaju potencijala. Treba još da uzrastu i uigraju se, pa će naš fudbal za dve-tri godine imati jak sastav. S njima ću pokušati da se plasiram na Svetsko prvenstvo, ali to je moj rizik.

Imali ste neprijatnost sa udaljivanjem Ljajića zbog himne?

- Oko toga se podigla velika buka, ali to nije ništa lično. Ljajić je potpisao pravilnik o ponašanju, a ga nije poštovao. Tako bi prošao i svaki drugi igrač...

Šta piše u tom pravilniku?

- Kada sam ja igrao za reprezentaciju, nije bilo potrebe za tim. To je nešto interno, između mene i igrača. Oni znaju šta treba da rade i kako da se ponašaju kada predstavljaju Srbiju.

Da li ste definitivno otpisali Žigića, Pantelića, Krasića i Jovanovića?

- Možda oni mogu još da koriste, ali ja hoću da igraju mladi. Status Krasića će zavisiti od toga da li će igrati u klubu, kod drugih ostaje kako je.

Ko iz novog talasa najviše obećava?

- Od onih koje nisam poznavao dobar utisak su ostavili Lazović, Tadić, Tomić i Tošić. Ipak, za mene je najveće pozitivno iznenađenje igra Zvezdinog štopera Maksimovića.

Imaju li „orlovi“ vođu?

- Imaju ih nekoliko: Ivanovića, Kolarova, Kuzmanovića... Zajedno sa mnom, znaće da povedu mlađe ka uspesima.

Svesni ste problema s golmanima?

- Znao sam i pre dolaska da je to slaba tačka, kao i špicevi. Brkić i Kahriman su imali propusta, pa sam pitao Stojkovića da li će se odazvati ako ga pozovem. Pristao je i pozvaću ga za meč sa Ircima 15. avgusta.

Kako rešiti problem u napadu?

- Nisam još isprobao Markovića i Šćepovića, a razgovaraću i s Dankom Lazovićem o povratku. S njima ću naći rešenje za špic.

Koliko je realno igranje Bojana Krkića za Srbiju?

- Pričao sam s njegovim ocem kada smo bili u Švedskoj. Rekao je da Bojan prvo mora da vidi da li će se vraćati u Španiju i gde će ubuduće igrati. Dogovor je da se čujemo kada budu u Rimu, a on je još član Rome. Nikoga ne molim da igra za reprezentaciju. Očekujem da me pozove, ali za sada nije.

Da li su četiri utakmice dovoljne za formiranje reprezentacije?

- Nemaju ni drugi selektori više vremena. Proverio sam dosta igraća, proveriću još Sulejmanija i Ninkovića, i to je to. Ne tražim izgovore za mogući neuspeh, ako ne prođemo, sam ću biti kriv. Ako prođemo, neka bude zasluga igrača i saveza.

Šta su vam rekli supruga i deca kada ste prihvatili poziv FSS?

- Znali su koliko želim da budem selektor u svojoj zemlji i prihvatili su to najnormalnije.

Nadate li se i ispunjenju druge velike želje?

- Da budem trener Crvene zvezde? Možda jednog dana, ne mogu sve odjednom. Sada razmišljam samo o Srbiji i odlasku u Brazil 2014.

Hoće li Srbija proći?

- Uprkos svemu, ubeđen sam da hoće - zaključuje Mihajlović. BLIC