Pri kupovini digitalnog fotoaparata rezolucija predstavlja početni kriterijum, dvocifreni broj u megapikselima je već postao standard i mada proizvođači često u prvi plan stavljaju i veličinu optičkog zuma taj podatak kod aparata namenjenih amaterima nema.

fotoaparati
Sve veći izbor fotoaparata sa sve većim izborom performansi
„Kenon PauerŠot SX40 HS“ (Canon PowerShot) - Sasvim je logično da se u izboru nađe uređaj iz jedne od dve najveće kompanije koje proizvode foto-aparate. Iako na izgled više deluje kao D-SLR kamera, po karakteristikama je bliži kompaktnom aparatu. Poseduje objektiv koji omogućava 35x zum, ali se ne skida, zato je za njegovo nošenje potrebna torbica.

Ima dobar LCD ekran i poprilično je brz, ali video snimak od 1080p podržava samo 24fps.

„Dženeral Elektriks J1470S“ (General Electric) - Iako ovo nije poznata kompanija u domenu foto-aparata, njihov uređaj važi za jedan od najboljih kada su odnos cena/kvalitet u pitanju. Ovaj model na prvi pogled ne deluje impresivno, ima mali broj kontrola na sebi, ali zato poseduje objektiv koji omogućava 7x zum, a može da snima HD video solidnog kvaliteta. LCD ekran je dosta velik i odličan za pregled, a ceo uređaj je kompaktan i lako može da stane u džep.

„Nikon Kulpiks S9100“ (Coolpix) - O ovom aparatu se često vodi velika debata, pošto su neki oduševljeni kako radi, dok drugi očekuju da „Nikon“ ima više opcija i mogućnosti. U suštini, ovo je jako lepo dizajniran uređaj, koji daje odličan kvalitet slike, veoma je brz i poseduje objektiv koji može da zumira do 18 puta. Iako je LCD ogroman, problem može da bude što je softver koji ga pokreće poprilično zastareo.
„Panasonik Lumiks DMC-S3“ (Panasonic Lumix) - Još jedna kompanija koja nije previše poznata po aparatima, ali je sa ovim modelom pokazala da ume da napravi kvalitetan uređaj. Kompaktan, sa dobrim kvalitetom slike, odličan je za mlađe osobe koje žele da počnu da uče oko fotografije.
Dobar LCD ekran, lak i praktičan za nošenje. Nedostaje mu više opcija i tastera, kao i mogućnost zumiranja tokom snimanja HD videa.  BLIC