Naučnici Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) saopštili su danas da su otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higsov bozon, koji zbog karakteristika nazivaju i "Božjom česticom" zbog uloge u stvaranju univerzuma.

CERN

Na direktno pitanje novinara da li je pronađen Higsov bozon ili nije, Rolf Hojer iz CERN-a dao je kratak odgovor.

- Laičkim rečnikom rečeno, imamo ga! Ali, kao naučnik, ja moram da kažem da smo otkrili bozon, a sada moramo da otkrijemo o kojoj vrsti bozona je reč - rekao je Hojer.

Suze u očima Pitera Higsa, naučnika koji je o novootkrivenom bozonu pisao još 1960-ih godina
U jednom trenutku se novinarima obratio i Piter Higs, naučnik koji je 1960-ih predvideo postojanje bozona koji je dobio ime "Božja čestica".

- Za mene je zaista neverovatna stvar da se ovo desilo za mog života - rekao je Higs, a reporteri izveštavaju da je pustio nekoliko suza niz lice.

- Ovo je preliminarni rezultat, ali verujemo da ima veoma čvrste osnove - izjavio je na seminaru u sedištu CERN-a kod Ženeve Džo Inkandela, portparol jedne od dve naučne ekipe CERN-a okupljene oko Velikog hadronskog sudarača, koje rade na projektima ATLAS I CSM.

- Rezultati jesu preliminarni, ali izmereni signal na nivou poverenja od 5 sigma, koji vidimo oko 125 GeV, daje dramatičan efekat. Zaista je reč o novoj čestici. Znamo da ona mora biti bozon i to najteži bozon ikada nađen - rekao je Inkandela.  BLIC