Fudbalska reprezentacija Španije uradila je ono što niko nije uspeo u istoriji ovog sporta, odbranila je titulu prvaka Evrope i to trijumfom od čak 4:0 nad Italijom u finalu EURO2012. Spanija sampion Evrope

Za spektakl su potrebna dva ravnopravna rivala, a Italija koja je svojim novim, ofanzivnim stilom zadivila svet, to ovoga puta nije bila. Ne zato što je Španija nezaustavljiva, već zato što su prerana treća izmena i svrstavanje u startnu postavu nedovoljno oporavljenog igrača odbrane - rizici koji se nisu isplatili.

Kjelini je dao sve od sebe, a ko i ne bi, da Italijani prekinu dominaciju španske reprezentacije, aktuelnog vladara Evrope i sveta, no nije mogao da u 14. minutu zaustavi prodor Fabregasa po desnoj strani napada. Nakon što je Sesk dobio sjajnu loptu od Inijeste, usledila je asistencija sa gol-aut linije za Davida Silvu i njegov pogodak glavom za 1:0.

Krenula je odmah ekipa selektora Ćezarea Prandelija po izjednačenje, Balzareti je odmenio povređenog saigrača i učvrstio odbranu po čijoj je levoj strani duvala “promaja”, no šutevi sa distance bili su sve što su “azuri” uspevali da urade. Na drugoj strani, majstorija starog asa Barselone omogućila je novom da udvostruči prednost. Fantastično proigravanje Ćavija za Đordiju Albu ostavilo je italijansku odbranu zatečenu, a golmana Bufona ponovo nemoćnog jer je usledio neodbranjiv šut ispod nogu čuvara mreže.

Ulazak Di Natalea umesto Kasana uneo je od poluvremena neophodnu živost u napad Italijana, u kome je Baloteli bio sve vreme pod budnim okom čuvara. Upravo je rezervista “azura” imao dve sjajne prilike da prepolovi prednost rivala, a onda se desio veliki peh. Treća, poslednja izmena za kojom je posegao italijanski selektor, pretvorila se u noćnu moru.

Mota je na terenu proveo manje od pet minuta kada je osetio jak bol u butini, pao je, a sa terena je iznet na nosilima. Pali su tada i svi snovi njegove reprezentacije da može do svoje druge titule, time i prekida dominacije Španaca. A ona je sada u svom zenitu: "furija" je, nakon nove asistencije i gola Toresa u 84. minutu, a onda Toresovog dodavanja za kolegu sa klupe Huana Matu za konačnih 4:0 - ušla u istoriju. I kao prva koja je odbranila titulu prvaka Evrope i kao prva koja je osvojila tri uzastopna velika takmičenja, jer je između dve evro-titule došla i do pehara namenjenog šampionu sveta. BLIC