U depadansu Muzeja Hercegovine na Ušću u Lastvi kod Trebinja - zadužbini Dubravke Kujačić, sinoć je, u okviru Trebinjskih ljetnih svečanosti, a povodom Vidovdana, otvorena izložba gusala pod nazivom „Porodična priča“.

gusleIzložbom je predstavljeno petanaest primjeraka ovog narodnog instrumenta rađenih rukom Slobodana Benderaća, pravnika sa izuzetnim darom za primjenjenu umjetnost.
Zadužbinar Dubravka Kujačić, inače muzikolog, na otvaranju izložbe je istakla da se graditelji gusala poput Slobodana Benderaća mogu sa punim pravom uporediti sa velikim graditeljima gudačkih instrumenata iz prošlosti. Kujačićeva je rekla da je Benderać svojim guslama ostavio dubok trag u graditeljstvu ovog nacionalnog muzičkog instrumenta.

gusle

Govoreći o stvaralaštvu Slobodana Benderaća, Ljubo Kujačić je rekao da je Benderać, još od dječačkih dana, svoj život posvetio ovom drevnom instrumentu, te da su gusle nastale njegovom rukom skulpture u drvetu i prava mala remek djela.
U ime Opštine Trebinje otvaranje izložbe pozdravio je Načelnik dr Dobroslav Ćuk, koji je ovom prilikom naglasio značaj gusala i epske poezije za očuvanje identiteta srpskog naroda, te bogatstva njegove kulturne baštine.

gusle

Graditelj gusala Slobodan Benderać, rekao je na otvaranju izložbe da se sa guslama prvi put susreo sa devet godina. „Od tada pa do danas, taj jedinstveni i čarobni zvuk me nije napustio i još uvijek odzvanja u meni“, rekao je Benderać podsjećajući da je guslama posvetio oko 50 hiljada časova, što iznosi oko 20 godina efektivnog rada.
Prema njegovim riječima kad se gusle izrađuju čovjek im mora pripadati cijelim svojim bićem.

gusleO kvalitetu i vrijednosti Benderaćević instrumenata najslikovitije govori podatak da su gusle koje svira Bojana Peković, inače poznata kao član neobičnog dueta sa bratom Nikolom, pobjednicima prošlogodišnjeg serijala „Ja imam talenat“, djelo Slobodana Benderaća.
U okviru programa otvaranja izložbe mladi članovi KS Male stvari govorili su epsku poeziju iz Kosovskog ciklusa. Opština Trebinje

gusle