Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u manastiru Dobrićevo u Bileći služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Obiljezena krsna slava VRS"Vojska Republike Srpske nastala je iz nevolje, da bi se odbranio srpski narod. Vojska Republike Srpske nastala je iz naroda, vraćajući se Hristu i caru Lazaru", rekao je vladika Grigorije u besjedi nakon liturgije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas Srni u Bileći da je Vidovdan praznik od posebnog značaja za srpski narod jer simbolizuje njegovu sposobnost da prihvati velika stradanja, ali i da se poslije njih uzdigne.

U Bileći se danas održava  i centralna svečanost povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Obiljezena krsna slava VRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Bileći da VRS mora da ostane i da živi u srpskom narodu, u onom organizacionom smislu transformisana u puk koji na najbolji način baštini vrijednosti srpske vojske.

"Zahvalni smo njima koji rade na očuvanju tradicije i vrijednosti koje je VRS besprekorno podarila ovom narodu", rekao je Dodik.

Predsjedniku Republike Srpske danas je zvanično uručeno priznanje - Spomenica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u znak poštovanja i zahvalnosti za zalaganje, njegovanje prosvjete i kulture i duhovnosti Srpske.

Dodik je istakao da je počastvovan ovim priznanjem i da ga doživljava kao priznanje svim njegovim saradnicima i rukovodstvu Republike Srpske.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Rajko Knežević rekao je da je ovaj puk krsnu slavu Vidovdan naslijedio od časne Vojske Republike Srpske /VRS/ i poručio srpskom narodu da neće dozvoliti da se "svijeća ugasi", bez obzira na razna iskušenja kroz koja ova formacija bude prolazila.

Obiljezenja krsna slava VRS

Obilježavanju krsne slave kod ministira Dobrićevo u Bileći prisustvovao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Aleksandar DŽombić, ministar rada i boračko - invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije Srpske Pantelija Ćurguz, episkop zahumsko - hercegovački Grigorije, predstavnici institucija Srpske, porodice poginulih i nestalih, ratni vojni invalidi, narodni poslanici, poslanici i delegati u parlamentu BiH, kao i drugi predstavnici javnog i političkog života Srpske.

Obiljezenja krsna slava VRSU kulturno-umjetničkom programu nastupila je etno grupa "Nagorkinje" iz Trebinja. Svečanosti obilježavanja krsne slave prethodila je sveta arhijerejska liturgija i pomen svim stradalim od Kosova do danas. SRNA