Prvi finalista EURO2012 je reprezentacija Španije. "Furija" je nakon boljeg izvođenja penala (4:2) savladala Portugal, jer tokom 120 minuta igre u prvom polufinalu nije bilo golova. Junak aktuelnog prvaka je Serhio Ramos, koji je u trećoj seriji izveo penal kao Pirlo, u "Panenka" stilu i time stavio pritisak na leđa Portugalaca, te je odmah zatim Bruno Alveš pogodio prečku i potpisao kapitulaciju svoje ekipe. Protivnik Španije pokušaju da odbrani tron biće poznat posle duela između Italije i Nemačke. spanija  - portugal

Izuzetno spremni su ušli u borbu za finale i Španci i Portugalci, toliko se dobro poznaju da su iznenađenja bila svedena na minimum, kao i prilike za gol.

Iznenađenje rivalu je pokušao da servira selektor "furije" Visente del Boske, time što je odlučio da počne meč sa klasičnim napadačem, i to je bio Alvaro Negredo, a ne Fernando Tores, što je malo ko očekivao.

Ni promena taktike nije doprinela da Španci odustane od svoje "tika-taka" igre, dok su Portugalci visokim presingom kidali igru protivnika, nisu im dozvoljavali da se dodaju do besvesti, te se uglavom igralo na sredini terena.

Šutevima iz daljine pokušali su Inijesta i Arbeloa u prvom poluvremenu, na drugoj strani se Ronaldo mnogo trudio, bilo ga je po oba boka, ali nije uspeo ozbiljnije da ugrozi Kasiljasa. Ni u nastavku se ništa nije promenilo, "šahovsko" nadmudrivanje je uzelo maha na Donbas areni u Donjecku, a mreže su mirovale.

Ni sveža krv ulascima Fabregasa i Hesusa Navasa nije donela ništa novo "furiji", sve do same završnice. Kada su se očekivali produžeci, mogao je Ronaldo da rastuži Špance i skine ih sa evropskog trona, ali je kontru četiri na dva rešio lošim udarcem levom nogom preko gola iz izgledne prilike.

U dodatnih pola sata bolji su bili Španci, kao da su imali više snage i koncentracije da zadaju konačan udarac, ali je Inijesta u 103. minutu propustio odličnu priliku, odnosno Rui Patrisio je sjajnom, refleksnom inervencijom sačuvao svoju mrežu.

Do kraja su držali konce u svojim rukama i spremali se za penale, gde su i jedni i drugi verovali na sa bele tačke mogu da izvade kartu za Kijev i Olimpijski stadion, na kom se 1. jula igra finale.

Počelo je loše na obe strane, ili dobro - prvo je Rui Patrisio odbranio udarac Ćabija Alonsa, a istom merom je uzvratio Kasiljas, zaustavivši šut Mutinja. Nakon toga sigurni su bili Inijesta i Pepe, te Pike i Nani.

A onda je na scenu stupio Serhio Ramos. Nakon što je u dresu Reala protiv Bajerna u polufinalu Lige šampiona poslao loptu "nebu pod oblake" sa bele tačke, preuzeo je odgovornost i okuražio se da u "Panenka" stilu izvede penal, prelepo pogodi cilj i tako, kao Pirlo protiv Engleza, prebaci pritisak na pleća rivala.

Da to nije samo u priči dokazao je Bruno Alveš, koji je odmah potom pogodio prečku i omogućio Sesku Fabregasu da odvede "furiju" u finale. Vezista Barselone takav poklon nije odbio, zatresao je mrežu od stativu i omogućio Španiji da se nađe na korak od odbrane evropske krune.

Ako im to pođe za rukom, izabranici Del Boskea ispisaće novu stranicu istorije, jer niko do sada nije uspeo da slavi na tri velika takmičenja uzastopno.  BLIC