Fudbalska reprezentacija Španije nastavlja da grabi ka odbrani titule, a pobedom nad Francuskom od 2:0 za koju su bili zaslužni golovi slavljenika Alonsa "furija" je zakazala polufinalni duel sa Kristijanom Ronaldom i Portugalcima u polufinalu EURO2012. spanija - francuska

Imajući u vidu u kakvoj situaciji su se našli Francuzi, sa novim sukobima kao i kod starog selektora Domeneka, a da su naspram sebe imali branioca trofeja, aktuelnog prvaka sveta koji igra najbolje kada na red dođu završnice velikih takmičenja, jasno je i zašto se došlo do očekivanog ishoda.

Nakon uvoda koji je u "uspavanku" pretvorio sitan vez španskih asova, sve je na tribinama u Donjecku proključalo u 19. minutu, kada je Alba pobegao po levom krilu Debišiju, a onda idealno centirao u srce šesnaesterca Francuske. Tamo je na loptu natrčao Ćabi Alonso i u svom jubilarnom 100. nastupu za Španiju postigao pogodak poslavši glavom "žabicu" u suprotan ugao gola.

Mučili su se "trikolori" da uzvrate na željeni način, no njihove nepovezane akcije samo su olakšavale posao šampionima Evrope u čiji je gol lopta prvi put krenula tek u 33. minutu. No, taj pokušaj Kabaja iz slobodnog udarca Kasiljas je uspešno ukrotio, iako je lopta išla u sam gornji ugao.

Povratak iz svlačionica doneo je jednu novu Francusku, ozbiljniju i konkretniju, pa je tako Španija petnaestak minuta bila sabijena maltene u sopstveni kazneni prostor. Ipak, nije Kasiljas morao mnogo da brine o mreži koju čuva i pored inciijative ekipe Lorana Blana, iako je pretnji bilo. Ne baš od Riberija i Benzeme, od kojih se to najviše očekivalo, ali "trikolorima" je nedostajalo ono najvažnije u fudbalu - lucidnost u završnici.

Španija je mirnom igrom, bez previše rizika čak i kada je zaigrala sa jedinim napadačem, rezervistom Toresom, privela meč kraju u svoju korist i golom Alonsa iz penala u 90. minutu, posle prekršaja Reveljera nad Pedrom, ozvaničila polufinalni duel sa Portugalom.

Prvo polufinale igra se naredne srede, 27. juna, a to će biti prilika da Kristijano Ronaldo postigne svoj prvi gol Špancima. Do sada ih je u reprezentativnom dresu postigao 35, tri na ovom šampionatu, ali u jedinom dosadašnjem susretu sa "furijom", u čijoj zemlji i nastupa igrajući za Real, razočaran je napustio teren - Španija je na minulom Mondijalu eliminisala Portugalce u osmini finala golom Vilje sa 1:0.  BLIC