Fudbaleri Španije pobedili sa 1:0 Hrvatsku i time je eliminisali sa Evropskog prvenstva. Jedini gol postigao je Hesus Navas u 88. minutu utakmice, što je iskoristila Italija da pobedom nad Republikom Irskom sa 2:0 ide dalje kao drugoplasirana u grupi C. portugal - hrvatska

Počela je utakmica u visokom ritmu, najviše zbog toga što su hrvatski igrači pokušali da uspostave ravnotežu u posedu lopte. To im nije pošlo za rukom, pa su promenili pristup i bazirali se na odbranu, prepustivši loptu Španiji. Kobno, u većini slučajeva sa "furijom", a ispostavilo se i u ovom.

Fernando Tores je pokušavao da se izvuče po strani i dobije loptu u prostor, ali pratio ga je Šildenfeld. Njegovi saigrači su dalje pokušavali pasom kroz sredinu da dođu do gola ili šutevima sa distance, ali bez uspeha.

Sa druge strane, Hrvatska je vrebala priliku, a jedinu u prvom delu igre dočekala je pasom Modrića na bok Pranjiću, koji šutira po zemlji pravo u Kasiljasa.

Oni su faulovima na sredini terena kvarili igru “furije”, a napravili su 12 u prvom poluvremenu, dobivši i dve opomene – Ćorluki i Srni.

U prvih 15 minuta nastavka Španci su napali agresivnije bez konkretne šanse iz igre. Hrvati ih prinuđuju na prekide, pri kojima se bolje snalaze. Do prave prilike prva dolazi Hrvatska pasom Modrića posle kog je glavom Rakitić šutirao iz neposredne blizine, ali odbranio je Kasiljas.

Del Boske je zatim umesto Toresa ubacio Navasa, a Bilić još jednog špica – Jelavić se pridružio Mandžukiću u napadu. Potom je iz igre izašao i Vukojević da bi ustupio mesto Eduardu, ali ni to nije pomoglo Hrvatskoj. U defanzivnoj postavci nije se ni osetilo da igraju da tri špica, a Španci su dobili više prostora u napadu.

Do gola su aktuelni prvaci Evrope došli dva minuta pre kraja, kada je Inijesta izašao sam ispred Pletikose i dodao Navasu, koji rutinski pogađa nebranjen gol i postavlja konačan rezultat. Hrvatska u preostalih nekoliko minuta nije uspela da da ponovo stvori šansu vrednu pomena, pa je za njenu reprezentaciju EURO2012 završen po završetku prve faze, iako ih je samo jedan pogodak protiv branioca titule delio od prolaska dalje.  BLIC