Kada je bilo najpotrebnije reprezentaciji Portugala, Kristijano Ronaldo je zablistao i sa dva gola doneo pobedu svom timu nad Holandijom od 2:1, pa će igrati u četvrtfinalu. Tako su "lale" bez ijednog boda okončale razočaravajuće učešće na EURO2012. portugal - holandija Holanđani su bili u jako teškoj situaciji i iz nje nisu uspeli da se izvuku, pa zato pakuju kofere, jer su već u grupnoj fazi završili učešće na EURO2012.

Iako su u na prvenstvo otišli kao jedni od favorita za najviši plasman, pa čak i za osvajanje pehara, kockice se nisu složile, što je pokazao i meč sa Portugalcima, te su se bez ijednog osvojenog boda oproste od EP.

Za to je u poslednjem, odlučujućem duelu najzaslužniji bio Kristijano Ronaldo. Osporavali su ga mnogi od starta takmičenja, da je umoran i kako igra samo za sebe, a on je zablistao u Harkovu i sa dva gola odveo svoju ekipu među osam najboljih.

Za njega i saigrače meč nije baš najbolje počeo, jer je Van der Vart sjajnim udarcem sa distance pogodio donji desni ugao Ruija Patrisija sa nekih 20-tak metara i doveo "lale" u vođstvo, ali su nakon toga neobjašnjivo stali.

Ronaldo je bio daleko raspoloženiji nego na prva dva meča, bilo ga je svuda po terenu na stadionu Metalista, pa je već u 16. minutu kada je pogodio stativu nagovestio da bi ovo moglo da bude njegovo veče.

To je moglo da se nasluti u 28. minutu, kada je sjajno umakao Vlaru i pravovremenu dodavanje Žoaa Pereire poslao u mrežu za 1:0 i svoj prvi gol na EURO2012.

Taj pogodak dodatno je presekao "lale", koji kao da su se predali i nekako su bez volje odigrali do kraja poluvremena, a ništa više nisu prikazali ni u nastavku, u kom je Kristijano nastavio svoj šou.

Prvo je u 73. minutu spojio sa golom Nanija, ali se krilni napadač Junajteda propisno obrukao, što prva zvezda Portugala nije sebi dozvolila samo minut kasnije.

Odlično su razvila kontra posle greške Van der Varta, lopta je stigla do Nanija na desnoj strani, on ju je prebacio do Ronalda, koji je maestralno zalomio Van der Vila, te mu nije bilo teško da pogodi donji levi ugao i po drugi put nadmudri Stekelenburga.

Bio je to kraj svih nada Holanđana, ako ih je uopšte bilo, dok su Portugalci uradili ono što je bilo do njih, dobili Dance i najvećeg rivala za drugo mesto u grupi, pa uz poraz od Nemaca idu u četvrtfinale.

Tamo ih čeka Češka, prva iz grupe A, koja je do te pozicije došla sa negativnom gol razlikom.  BLIC